USA skickar fler trupper till Irak

Yazidier på flykt från den fruktade terrormilisen IS längs gränsen mellan Irak och Syrien.
NYHETER

Den humanitära krisen i norra Irak är fortsatt akut.

USA skickar därför ytterligare 130 militära specialister till området.

Samtidigt vill Frankrike förse kurderna i regionen med avancerade vapen.

Trots att många av de yazidiska flyktingarna på Sinjarberget nu lyckats fly till Syrien, sitter fortfarande tusentals människor fast i en rävsax mellan Islamiska statens styrkor. Som ett svar på svåra situationen i området trappar USA upp sin närvaro. Landet skickar ytterligare 130 militära rådgivare till norra Irak för att bedöma omfattningen av den humanitära krisen där, säger USA:s försvarsminister Chuck Hagel enligt TT.

Helikopter kraschade

Under gårdagen kraschade en av de räddningshelikoptrar som försöker undsätta yaziderna. Enligt uppgifter från den irakiska armén berodde olyckan på att för många flyktingar klättrat ombord i sin iver att fly från berget.

För att lösa den akuta krisen beslutade både Frankrike och Storbritannien att öka sina humanitära insatser i området.

– Ju längre vi sitter på våra händer, desto farligare blir situationen, säger brittiske generalen Richard Shirreff till The Times.

Vill skicka vapen

Frankrike vill gå ett steg längre och skicka vapen direkt till den kurdiska peshmergamilisen – den enda militära styrkan i området som har kapacitet att slåss mot IS, som visat osedvanlig brutalitet mot civilbefolkningen.

– På ena sidan finns den här fruktansvärda terrorgruppen IS med avancerade vapen som de tog från den irakiska armén, på andra sidan finns peshmergamilisen. De är otroligt modiga men saknar tung beväpning, säger Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius i en radiointervju.

Även Tyskland har erbjudit sig att skicka bepansrade fordon till regionen.