Sköts inför barnen

NYHETER

Expojkvännen begärs häktad igen – misstänks ha beställt mordet på sitt barns mamma

1 av 3 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Polisen hittade den 37-årige fyrabarnsmamman i lägenheten i Haninge den 24 juni 2010. En 22-årig man grips knappt en månad senare misstänkt för mordet. Kvinnans 35-årige expojkvän misstänks ha beställt mordet. Men båda männen frias i rätten. Nu har 35-åringen häktas igen för anstiftan till mord.

Fyrabarnsmamman sköts kallblodigt till döds med sin bebis på armen.

En misstänkt torped ­friades – och fallet ­kallnade.

Aftonbladet kan nu ­avslöja att kvinnans ­expojkvän återigen begärs häktad för att ha beställt mordet på sitt barns ­mamma.

Vid niotiden på morgonen dagen före midsommar 2010 öppnade den 37-åriga kvinnan sin lägenhetsdörr i Haninge utanför Stockholm. Då avlossade mördaren tre skott, sedan flydde han från platsen. Kvinnans fyra barn blev vittnen till den brutala avrättningen.

En månad senare kunde polisen gripa en då 22-årig man som åtalades för mordet. I tingsrätten dömdes han till livstids fängelse, men hovrätten friade ­honom helt i en mycket ­diskuterad dom.

Domen upprörde

– Den här friande domen har upprört många även vid sidan av oss direkt inblandade. Vi har jobbat vidare med fallet och har nu kommit till en punkt där vi är redo att ställa den man som vi anser har anstiftat mordet till svars, säger Torsten Alm vid Södertörnspolisen.

Den misstänkte 35-åringen greps i söndags i sin ­bostad i Stockholm. Södertörns åklagar­kammare har också lämnat in en ansökan om resning till nackdel för den misstänkte torpeden till Riksåklagaren, som uppger att ett beslut kommer efter sommaren.

Flydde till Egypten

Det fanns inga kända kopplingar mellan 22-åringen och kvinnan. Till slut ­hittade utredarna omfattande mobiltrafik mellan 22-åringen och den nu misstänkte 35-åringen – som är pappa till kvinnans bebis och låg i en bitter vårdnadsstrid med henne.

40 minuter efter att nyheten om gripandet av 22-åringen publicerats på nätet, bokade 35-åringen en enkel flygbiljett till Egypten.

Greps på Arlanda

Hösten 2012 återvände han till Sverige. För att bli rentvådd, har han sagt till polisen.

Men 35-åringen greps ­redan på Arlanda och häktades, misstänkt för anstiftan till mord.

En dryg månad senare släpptes han på fri fot.

Men i dag begär kammaråklagare Marcus Ekman än en gång 35-åringen häktad för stämpling alternativt ­anstiftan till mord.

– Jag är väl medveten om att det kan bli svårt att få en anstiftare dömd när huvudgärningsmannen är friad. Men den samlade bevisningen mot honom bör räcka, säger Ekman.

Det starkaste beviset mot 22-åringen var kläder från en budfirma som hittades nära brottsplatsen och som bar spår av tändsatspartiklar, blod från kvinnan samt dna från den misstänkte. Hans fingeravtryck fanns på en kartong i kvinnans lägenhet. Telefonlistor visar att han befann sig vid hennes lägenhet strax före mordet.

Både 22-åringen och 35-åringen gjorde sig av med sina mobiler på morddagen.

Barnen vittnade

Hovrättens friande dom byggde framför allt på uppgifter från kvinnans tre äldsta barn som bevittnade mordet då de var 13, 9 och 5 år. Barnen uppgav att attentatsmannen varit blond eller gråhårig medan den misstänkte var mörkhårig.

Högsta domstolen nekade att ta upp målet.

– Vi tycker det är märkligt att fria på vittnesuppgifter från traumatiserade barn när det fanns stark teknisk bevisning, säger Torsten Alm vid Södertörnspolisen.

Ewa Tures