Lööf svarslös om Vattenfalls utsläpp

avMalvina Britts, Pär Karlsson

Centerledaren och näringsministern Annie Lööf pressades hårt om energifrågan i TV4:s utfrågning.

Hon kunde inte svara på frågan om det statliga bolaget Vattenfalls utsläpp minskar eller inte.

– Jag kan inte svara på det. Men den information jag har fått från de som har ansvar för det i regeringen är att man följer de ägardirektiv som finns, sa hon.

I kväll frågades de fyra Alliansledarna i tur och ordning ut i TV4. Annie Lööf fick bland annat frågor om det statliga bolaget Vattenfalls satsningar på brunkol i Tyskland och hur det går ihop med den svenska regeringens arbete med förnyelsebar energi. C-ledaren och näringsministern har tidigare berättat att hon tycker det vore bra om Vattenfalls europeiska del såldes.

Men hon duckade på frågan om varför regeringen inte gjort något för att stoppa satsningarna i Tyskland och menade att ansvaret låg på Vattenfalls styrelse.

- Jag är inte nöjd med att Vattenfall investerar i kolkraft, sa Lööf.

Men hon sa också:

– De ska minska sina koldioxidutsläpp och det gör dom.

Men när programledaren Ulf Kristoffersson påpekade att Vattenfalls utsläpp ökade under förra året blev Lööf svarslös på frågan om vad som egentligen stämmer.

– Jag kan inte svara på det. Men den information jag har fått från de som har ansvar för det i regeringen är att man följer de ägardirektiv som finns, sa C-ledaren.

Efterprogrammet menade Lööf att både hon och programledaren hade rätt i ärendet.

– Jag har fått information om att de över tid minskar sina koldioxidutsläpp och det stämmer mellan 2010-2013. Däremot var det en viss höjning av utsläppen i fjol.

Men varför svarade du inte det då?

– Därför att jag hade fått information om att det hade minskat över tid och det var det jag förhöll mig tid.

Lööf fick också frågan om hon inte läst Vattenfalls årsredovisning, där siffrorna står.

– Nej, jag är ju inte ansvarig minister för Vattenfall, det är ju finansmarknadsministern. Så jag har inte tagit del av den. Jag tar del av de årsredovisningar som ligger i min portfölj som näringsminister.

Hon lyfte också fram att Vattenfalls ska vara ledande när det gäller den hållbara energiproduktionen.

– De ska minska sina koldioxidutsläpp, de gör de med ett visst undantag från ifjol. De ska också investera mer än övriga marknaden på just förnybart. Det är upp till ledning och styrelse att faktiskt se till att uppfylla de tydliga målsättningarna.

ARTIKELN HANDLAR OM