Terroränkan gömde sig på hotell i Istanbul

Terroränkan Hayat Boumeddiene misstänkts ha flytt till Syrien och jagas av fransk polis.

Nu uppger brittiska medier att turkisk polis slagit till mot hotell där hon bott innan attackerna i Paris – men för sent.

Två dagar senare mördade bröderna Kouachi tolv människor.

Fransk polis jagar nu ett flertal personer de tror var medlemmar i den terrorcell de misstänker låg bakom attentaten i Frankrike.

Runt om i Europa jagar polisen medhjälpare till bröderna Chérif och Saïd Kouachi samt till Amedy Coulibaly.

En av de mest eftersökta är änkan till Amedy Coulibaly - mannen som låg bakom attacken mot den judiska matbutiken och mordet på en polis.

Änkan Hayat Boumeddiene, 26, misstänks bland annat ha varit delaktig i att importera de automatvapen som användes i terrorattackerna.

– De här var tunga vapen. Vi pratar om raketgevär - det är inte som att köpa en baguette i butiken runt hörnet, säger Christophe Crepin vid den franska polisen till nyhetsbyrån AP.

Lämnade knappt rummet

Turkiska myndigheter har kunnat fastställa att Hayat Boumeddiene flydde till Turkiet den 2 januari. Sex dagar senare - samma dag som Amedy Coulibaly sköt ihjäl en kvinnlig polis i Paris - korsade hon gränsen in till Syrien.

Brittiska The Sun har nu hittat hotellet där hon gömde sig i Istanbul. Enligt tidningen spenderade hon två nätter på Bade Otel i rum 102. Hon lämnade i princip inte rummet, som kostade drygt 500 kronor per natt, under vistelsen. På en vägg i rummet hängde en tavla på Eiffeltornet.

Kan ha bott med medhjälpare

Hayat Boumeddiene tros ha bott på hotellet tillsammans med en annan misstänkt 23-årig man. Hotelldirektören vill inte ge några kommentarer till tidningen. 

– Polisen har tagit övervakningsfilmerna. Vi kan inte säga ett ord, säger direktören till The Sun.

Brittiska Daily Mail uppger nu att den turkiska underrättelsetjänsten slagit till mot flera av kedjans hotell i jakten på Boumeddiene två dagar innan attentatet i Paris.

Tidigare har bland annat Sky News publicerat övervakningsbilder som visar Hayat Boumeddiene anlända till en flygplats i Istanbul den 2 januari. På bilderna står hon vid passkontrollen tillsammans med en annan, manlig passagerare.

Turkiets säkerhetstjänst har även lyckats spåra hennes mobiltelefon. Den sista signalen som fångades upp kom från ett IS-kontrollerat område i Syrien.

Enligt The Sun har turkisk polis genomfört flera tillslag mot personer i landet som misstänkts ha hjälpt Hayat Boumeddiene över gränsen. Det är oklart om någon gripits i tillslagen.

Publisert: