– Flickvännen har flytt till IS-område

4 700 franska poliser skyddar judiska skolbarn

Frankrike har idag förstärkt skyddet runt judiska skolor och kulturcentra.

Samtidigt har 26-åriga Hayat Boumediennes mobilsignal spårats till ett IS-område i Syrien.

Frankrike är fortfarande i skräck. Rädslan för fler attentat har fått myndigheterna att beordra ut närmare 5 000 poliser med specialuppdraget att skydda Frankrikes judiska skolor och andra judiska samlingsplatser.

En av offren i terrordåden, polisen Clariussa Jean-Philippe, dödades i närheten av just en judisk skola.

Samtidigt fortsätter den febrila jakten på den tredje terroristens fru som nu bekräftats befinna sig i Syrien.

Det turkiske utrikesministern uppger att 26-åriga Hayat Boumeddiene gick över den turkiska gränsen och in i Syrien i torsdags, samma dag som hennes man Amedy Coulibaly sköt ner en polis i stadsdelen Montrou.

Känt IS-fäste

Kvinnan flög 2 januari från Madrid till Istanbul, vilket bekräftats av övervakningskameror på Istanbuls flygplats. Returbiljetten, utsatt till fredagen 9 januari, är däremot outnyttjad.

Brittiska Daily Telegraph uppger i dag att turkiska myndigheter bekräftat att de lyckats plocka upp kvinnans mobilsignal i ett område som är IS-kontrollerat.

Signalen spårades till staden Akcakale den 8 januari men försvann därefter, uppger Financial Times.

Staden är ett känt IS-fäste och gränsområdet till Syrien uppges just där vara "poröst" och därför relativt lätt att korsa.

Sköt ihjäl 12

Hayat Boumeddiene har av fransk polis beskrivits som farlig och sannolikt tungt beväpnad. Hon är efterlyst i samband med skjutningen av den kvinnliga polisen i Montrouge i torsdags men inga uppgifter har släppts om på vilket sätt hon skulle vara inblandad.

I helgen uppgav chefen för den franska rikspolisen att "all kraft går åt att leta efter denna person och vi vädjar till henne att överlämna sig till polisen".

Kvinnans man, Amedy Coulibaly, och de två bröderna Said och Chérif Kouachi dödades samtliga av polisen i fredags eftermiddag.

Männen var då ansvariga för att under tre dagar ha utfört de värsta dåden i Frankrike på decennier.

I onsdags sköts 12 personer till döds när bröderna Kouachi angrep redaktionen för den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Dagen efter sköt Amedy Coulibaly ner en kvinnlig polis i Montrouge och i fredags tog han gisslan i en judisk butik där fyra personer dödades.

Släppte foto

Fransk polis släppte i fredags ett fotografi av kvinnan med långt mörkt hår.

Fransk media publicerade samtidigt bilder som sägs föreställa Hayat Boumedienne skyld med slöja och i färd att träna armborst under en vapenträning 2010.

Kvinnan är uppvuxen i en sjubarnsfamilj och blev tidigt moderslös. Hon arbetade för några år sedan som kassörska men förlorade jobbet sedan hon konverterat till islam och börjat bära niqab som i Frankrike är förbjudet på vissa offentliga platser.

Enligt tidningen Le Monde gifte hon sig 2009 med Coulibaly vid en religiös ceremoni som inte registrerats offentligt i Frankrike.

Sköt joggare

Paret förhörde året därefter av polis och Coulibaly fängslades för inblandning i ett fritagningsförsök av hjärnan bakom 1995 års attack mot Paris tunnelbana.

Enligt åklagaren François Molins har den 26-åriga kvinnan vid omkring 500 tillfällen det senaste året haft telefonkontakt med Chérif Kouachis hustru som polisen omhändertagit för förhör.

De tre nu döda gärningsmännen tillhörde samtliga samma islamistcell i Paris och var alla kända av den franska antiterroriststyrkan.

Coulibaly har också kopplats till skottlossningen mot en joggare i Paris bara några timmar efter massakern på tidningen Charlie Hebdo. Mannens tillstånd är fortfarande instabilt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN