Nyheter

Anders Eklund vill ha böcker om sexövergrepp i cellen

Av: 

Eric Tagesson

NYHETER

Han är dömd till livstids fängelse för att ha mördat och våldtagit tioåriga Engla Höglund och 31-åriga Pernilla Hellgren.

Nu vill Anders Eklund få tillstånd att ha fyra böcker som handlar om sexuella övergrepp i sin cell.

En av böckerna handlar om en nioårig flicka - som blir våldtagen av en lastbilschaufför.

Anders Eklund, 49, är dömd för mord och våldtäkt på 10-åriga Engla 2008 och på 31-åriga Pernilla Hellgren år 2000 och avtjänar i dag straffet på Tidaholmsanstalten dit han flyttades efter att i höstas ha blivit misshandlad av andra intagna på Norrtäljeanstalten.

På Tidaholm har dubbelmördaren och våldtäktsmannen, som även dömdes för barnpornografibrott, ansökt om att få ha fyra böcker inne på sitt rum.

Våldtas av lastbilschaufför

Samtliga fyra böcker handlar om sexuella övergrepp mot flickor.

• Boken ”Blondie” handlar om en flicka som rymmer hemifrån. Som sjuåring blir hon våldtagen av en alkoholist och som nioåring av en lastbilschaufför, samma yrke som Anders Eklund hade vid tiden för mordet på Engla. Flickans liv slås i spillror och vid tretton års ålder är hon prostituerad i Stockholm.

• ”Den lilla fången - berättelsen om en förlorad barndom” är en sann historia om en flicka som från fyra års ålder våldtogs och trakasserades av sin styvfar.

• ”Flickan och skulden - en bok om samhällets syn på våldtäkt” av Katarina Wennstam handlar om ett flertal svenska gruppvåldtäktsmål.

• ”Skamfläck” är en bok som handlar om en flicka som upprepade gånger våldtas av äldre män.

Får avslag

Kriminalvården avslår samtliga Anders Eklunds önskemål om att ha böckerna på sitt rum.

”Mot bakgrund av bokens innehåll och med hänsyn till Eklunds brottslighet och att han tidigare blivit utsatt för grovt våld på grund av sin brottslighet anser anstalten Tidaholm att aktuellt innehav äventyrar Eklunds personliga säkerhet samt den allmänna säkerheten på avdelningen”, skriver Kriminalvården i besluten.

Anders Eklund har också, sedan han kom till Tidaholm, ansökt om att få köpa och ha en skrivmaskin på sitt rum - men också denna begäran avslås av Kriminalvården på grund av säkerhetsskäl.

”Utgår från sina egna behov”

Nyligen gjordes också en utredning om huruvida Eklund skulle kunna flyttas till en anstalt med lägre säkerhetsklass, samt beviljas regelbundna permissioner.

I utredningen framgår att Anders Eklund genomgått ett behandlingsprogram om relation och samlevnad och ett om ”förbättrad tankeförmåga” och går i samtalsterapi hos en psykoterapeut.

Men i utvärderingen av programmen framgår att Anders Eklund ”hade svårt att se saker och ting ur någon annans perspektiv och att han inte var intresserad av hur andra tänker och agerar”.

Vidare står i utredningen att Eklund ”hela tiden utgick från sina egna behov” och att han inte ville göra sin övergrepssanalys.

Risk för nya sexbrott

Sammantaget konstateras att det fortfarande finns en ”påtaglig risk” för att Eklund kommer begå nya sexualbrott, eller att han kommer rymma om han får permissioner.

Därför, skriver Kriminalvården, ska han fortsatt sitta på högsäkerhetsfängelser och får inte regelbundna permissioner.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: