Boko Haram har dödat fler än ebolaviruset

avCarina Bergfeldt

Foto: ARKIVBILD
Terrorgruppen Boko Haram.

Nigeria lyckades hantera ebolakrisen bättre än många andra nationer i Västafrika.

Men landet har samtidigt drabbats hårt av Boko Haram.

Terrororganisationen har skördat fler människoliv än det dödliga viruset.

Det allra första ebolafallet i den pågående epidemin rapporterades i december 2013 i Guéckédou, ett skogsområde i Guinea nära gränsen till Liberia och Sierra Leone. Resenärer förde sedan med sig viruset över båda gränserna. I slutet av mars i fjol hade Liberia åtta misstänkta fall medan Sierra Leone hade sex stycken.

8235 döda i ebola...

I slutet av juni hade 759 personer smittat och 467 hade dött i sjukdomen, vilket gjorde det till det värsta ebolautbrottet någonsin.

Under de sex månader som gått har siffran ökat kraftigt. Den senaste siffran som presenterades av världshälsoorganisationen WHO den 4 januari i år har 20 747 människor smittats. Av dem har 8235 människor i västra Afrika dött.

...och 10 000 mördade

Men samtidigt som epidemin fått stor uppmärksamhet så har än fler människor i samma region dött i terrordåd, genomförda av terrorgruppen Boko Haram. Enligt National Post uppger den Washingonbaserade organisationen Council on Foreign Relations att Boko Haram mördat 10 000 personer bara under 2014. Mer än en miljon människor har tvingats på flykt från det hårt drabbade Nigeria och sökt skydd i Tchad och Kamerun.

Och dödandet fortsätter.

Massaker i helgen

Den 10 januari, i söndags, rapporterade flera internationella nyhetsbyråer att Boko Haram genomfört en av de blodigaste massakrerna hittills.

Det är fortfarande oklart hur många människor som mördades i attacken som riktades mot staden Baga i nordöstra Nigeria, nära gränsen till Tchad. Det kan vara så många som 2 000 civila dödsoffer.

– Jag gick över döda kroppar i fem kilometer, säger Yanaye Grema, en av dem som undkom terroristerna, till AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boko Haram