Nyheter

SD-toppen kritisk till Söders uttalande: "Extremt otydlig"

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Björns Söders (SD) uttalande om att samer och judar kan vara svenska medborgare men inte svenskar samtidigt har mött hård kritik.

Nu menar partikamraten Richard Jomshof att delar av uttalandena var "extremt otydliga".

– Det gäller att vara tydlig när man diskuterar den här sortens frågor, säger han.

I helgen publicerade Dagens Nyheter en uppmärksammad intervju med SD:s partisekreterare Björn Söder, som också är riksdagens andre vice talman. Där sa han att judar och samer kan vara svenska medborgare, men inte är svenska om de inte ”assimileras”.

– Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid, sa Söder till DN.

Uttalandena har väckt ramaskri och de rödgröna partierna i riksdagen har krävt att Söder lämnar sin talmanspost.

– Det är ett uppenbart olämpligt uttalande som andre vice talman. Han ska vara hela Sveriges representant och det innebär att han rimligtvis bör överväga att avgå. Man måste stå upp för hela Sveriges om man uppbär ett talmansuppdrag och med den här typen av uttalande gör man inte det, sa gruppledaren Tomas Eneroth (S) till Aftonbladet.

Kritiken: ”Extremt otydligt”

Björn Söder svarade på kritiken och menade att han var missförstådd.

På en träff med riksdagsjournalisterna menade i dag Richard Jomshof, som väntas ta över som SD:s partisekreterare inom kort, att Söder i delar av sitt resonemang var "extremt otydlig".

– Det är så att vi har fem minoritetsgrupper i Sverige som har ett särskilt stöd i svensk lagstiftning. I dessa grupper finns det människor som ser sig som svenskar och andra gör det inte. Och så finns det en fallande skala däremellan, människor som säkert har dubbla identiteter och som till exempel ser sig som till exempel både svenskar och samer, säger Jomshof.

”Inte svart eller vitt”

Han menar att Söder i detta fall inte alls varit lika tydlig som partiledaren Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson, som nu är t.f. partiledare, varit.

– Det är inte svart eller vitt, jag har själv finska rötter. Det finns finnar i Sverige som ser sig som svenskar, vissa som finnar och vissa både och. Där kunde Björn varit tydligare. Men i sak har han rätt och har inte gjort något fel. Det hela bottnade i en föreläsning han höll om svenskhet, stat och nation. Det är en intressant diskussion, men det gäller att vara tydlig när man diskuterar den här sortens frågor.

Jomshof gav också sin syn på Jimmie Åkessons sjukskrivning. Han tror inte att SD-ledaren är tillbaka till extravalet i mars.

- Det finns en uppenbar risk att det blir så om det blir ett extraval. Men jag hoppas så klart att han kommer tillbaka. Jag kan tänka mig att det är skillnad att känna att man ska komma tillbaka till ett vanligt riksdagsarbete än att man ska gå rakt ut i en valrörelse. Men jag tror det skulle gynnat oss om han kommer tillbaka.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: