Alliansens vallöfte: Satsa på miljöbilar

avPär Karlsson

Alliansledarna lovar 10 000 laddstolpar och billigare elbilar

1 av 6

SUNDSVALL. Alliansregeringen går till val på att göra det billigare att köpa miljövänliga bilar.

Dessutom siktar man på att 10 000 laddstolpar för elbilar ska byggas de kommande åren.

– Det är nästa steg som Sverige måste ta, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

I dag sparkade de fyra partiledarna i Alliansregeringen igång sin gemensamma turné i valrörelsen. De gjorde det med ett torgmöte i Sundsvall. Från scenen presenterade man också  en budgetnyhet som också är en del av det gemensamma valmanifest man ska presentera inom kort. Det handlar om ett miljöbilspaket, en fråga som Centerpartiet drivit på för.

Om regeringen får sitta kvar vid makten lovar man att införa ett så kallat "bonus/malus"-system den 1 januari 2017. Det innebär att det ska delas ut rabatter vid köp av miljövänligare bilar och att de som köper bilar som släpper ut mycket avgaser får betala en extra avgift.

– Det är nästa steg som Sverige måste ta. Det som är bra med bonus/malus är att det är självfinansierande. Det mer bensinslukande bilarna betalar för den stora bonuspremien, säger Fredrik Reinfeldt (M).

10 000 laddstolpar

Dessutom vill man att 10 000 laddstolpar till elbilar ska byggas över landet. För att uppmuntra till byggande läggs totalt 300 miljoner kronor de kommande fyra åren.

– Systemet bygger på att bostadsrättsföreningar eller kommuner ansöker om medel och så får man upp till halva investeringskostnaden om man satsar på en laddstolpe, säger näringsminister Annie Lööf (C).

En liknande satsning på laddstoplar har Miljöpartiet föreslagit tidigare. Redan 2011 ville man utreda ett bonus/malus-system. Enligt Fredrik Reinfeldt finns en stor samsyn i svensk politik om att det ska ske en grön omställning.

– Det som är den stora skillnaden är att vi gör det på ett sätt där vi förenar det med marknadsekonomi, idén att landets ekonomi kan växa för fler jobb och bättre reallöneutveckling. Samtidigt vill vi också ha en bättre miljö. De som står mot oss tycker nästan alltid att det bygger på större statlig styrning, minskad marknadsekonomi och stora uppoffringar, säger han.

Glad Annie Lööf

Förslaget till ett miljöbilspaket har drivits av Centerpartiet i regeringens budgetförhandlingar.

– Den väg som Centerpartiet drivit Sverige under lång tid vill vi fortsätta med från Alliansens sida. Jag är väldigt glad idag, säger Annie Lööf.

Dessutom vill regeringen förlänga den supermiljöbilspremie man införde för några år sedan. Den som köper en miljöbil kan få en premie på 40 000 kronor och den som köper en ren elbil 55 000 kronor. Totalt läggs 505 miljoner kronor på detta 2014-16.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson säger i en kommentar:

– Vi är glada över att alliansen har kopierat några av våra förslag. Men de saknar fortfarande politik för de avgörande områdena inom klimatsmarta transporter, tågen och biogasen.

Alliansledarnas turné fortsätter i morgon. Då besöker de Helsingborg och Malmö.

Statsministerkampen

■ ■ Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) kämpar om statsministerposten.

■ ■ Med bara några veckor kvar till valdagen har tempot och tonläget skruvats upp.

■ ■ Aftonbladets politiska reportrar Anette Holmqvist och Pär Karlsson följer kandidaterna på nära håll.

■ ■ Följ deras rapporter här.

ARTIKELN HANDLAR OM