Rysk hjälpinvasion taktik för att hjälpa rebellerna

1 av 5 | Foto: Ukrainska soldater vid gränsposteringen i Izvaryne i östra Ukraina tittar på den första lastbilen med nödhjälp.
NYHETER

Ukraina anklagar Ryssland för en invasion av östra Ukraina.

Men inte med tanks utan med hjälpsändningar.

Det kan vara en rysk taktik för att tvinga Ukraina att avbryta sin offensiv mot rebellerna.

De cirka 270 vita lastbilarna fyllda av mjöl, sovsäckar och andra förnödenheter har i en veckas tid avvaktat vid Ryssland gräns mot Ukraina. De har väntat på att ukrainska tullen skulle inspektera lastens innehåll för att försäkra sig om att transporten inte innehöll några vapen.

Det råder ingen tvekan om att Ukraina medvetet dragit ut på proceduren av oro för att hjälpkonvojen ska användas som en trojansk häst i kriget i östra Ukraina.

Till slut tröttnade Ryssland och gav order om att konvojen skulle ta sig in utan tillstånd och utan att ledsagas av Röda korset.

Därmed kränker Ryssland än en gång på ett flagrant sätt det suveräna Ukrainas gräns. Hur väl hjälpen än må behövas i den belägrade staden Luhansk med omgivningar så är det ett brott mot de regler som gäller i det internationella umgänget att korsa ett annat lands gräns utan tillstånd.

Framgångar

Ännu ett bevis på att Ryssland egentligen betraktar Ukraina som en del av sitt territorium.

Syftet den här gången – vid sidan om att hjälpa den svårt utsatta civilbefolkningen – kan vara att försöka få stopp på den ukrainska armén framgångar mot rebellerna i östra Ukraina. 270 lastbilar som ska lastas av kräver någon form av eld upphör annars är risken uppenbar för en massaker.

Det skulle inte se bra ut om ukrainskt flyg anfaller en hjälpkonvoj.

Ryssland kan vilja ställa Ukraina inför fullbordat faktum.

Den ukrainska armén har de senaste veckorna lyckats pressa tillbaka de proryska rebellerna som nu bara håller två större städer, Luhansk och Donetsk. Regeringstrupperna har intagit en rad byar och omringat Donetsk.

Civila dödas

Detta trots att Ryssland på en alla sätt ger rebellerna sitt stöd. Journalister på plats på den ryska sidan av gränsen rapporterar om en strid ström av uniformerade rebeller över gränsen in i Ukraina. Även ryska tanks och andra fordon har setts korsa gränsen.

Ett uppehåll i striderna vore ett välkommet tillfälle för rebellerna att vila ut och omgruppera sig.

Men det vore givetvis också välkommet för civilbefolkningen. Många av de över 2000 som dödats i kriget är civila. I Luhansk uppges det inte ha funnits varken el eller vatten på två veckor. Brist råder på mat och mediciner. Många vill fly men vågar inte på grund av striderna.

Hjälpkonvojen är ytterligare en krigsunge i relationerna mellan Moskva och Kiev. Tänker Ukraina med våld försöka stoppa konvojen?

Det skulle kunna bli den utlösande faktorn för en verklig rysk invasion.