Så vinner pensionärerna på budgeten

avGustaf Tronarp

Sänkt skatt och höjt bostadsbidrag. Pensionärerna hör till höstbudgetens stora vinnare.

Sänkt skatt och höjt bostadstillägg. Pensionärerna hör till höstbudgetens stora vinnare.

– Det är positivt att skatten sänks, säger Anna Eriksson på Sveriges Pensionärsförbund.

Men den återinförda löneskatten för äldre får hård kritik.

Pensionärer med låga pensioner får mer pengar i plånboken nästa år. Regeringen slopar skillnaden i beskattning mellan lön och pension för pensioner på upp till 120 000 kronor per år.

Det är Anna Eriksson, pressekreterare på intresseorganisationen Sveriges Pensionärsförbund, positiv till.

– Det är bra att regeringen tar ett första steg i att ta bort skillnader i beskattning på lön och pension. Men vi vill att de ska ta hela steget och slopa skillnaderna helt. Vi ger oss inte på den punkten, säger hon.

– Regeringen markerar att skillnaden i skatt mellan lön och pension ska tas bort på sikt. Det ser vi väldigt positivt på, säger Curt Persson, ordförande för PRO.

Höjt bostadstillägg

Dessutom höjs bostadstillägget för ålderspensionärer. I nuläget kan en person över 65 år maximalt få ett tillägg på 93 procent av det så kallade bostadskostnadstaket på 5 000 kronor i månaden. Från den 1 juni höjs denna till 95 procent.

Anna Eriksson är dock kritisk till att regeringen återinför den särskilda löneskatten för personer över 65 år.

– Det innebär att vi själva får finansiera våra egna skattesänkningar. Det berättade inte Socialdemokraterna innan valet, säger hon.

Pensionärsorganisationerna är också positiva till att regeringen lägger två miljarder nästa år för att förbättra vården.

– Vi får hoppas att det inte bara blir två miljarder mer nästa år utan också under de kommande åren för att stärka vården, säger Curt Persson.

– Regeringen har sagt att bemanningen ska ökas i äldreomsorgen, och det är positivt. Men det gäller att de som arbetar i omsorgen är välutbildade och engagerade, säger Anna Eriksson.

"Kan få stor betydelse"

Den sänkta pensionärsskatten ger människor med små pensioner omkring 200 kronor mer i månaden. Swedbanks privatekonom Arturo Arques tror att skattesänkningen kan bli viktig får många tunna pensionärsplånböcker.

– Det kanske inte låter så mycket, men för en pensionär som har garantipension och som vant sig vid att koka sopa på en spik får några hundralappar mer i månaden stor betydelse, säger han.

PRO:s ordförande Curt Persson tycker sig se en ny riktning i politiken.

– Äldrefrågorna har stått alldeles stilla de senaste åren, förhoppningsvis kommer det hända saker nu, säger han.