Borgs kamp för att övertyga M-kollegor

Foto: LOTTE FERNVALL
Anders Borg.
NYHETER

MALMÖ. Finansminister Anders Borg (M) slåss inte bara mot Socialdemokraterna inför valet i höst.

Samtidigt försöker han också övertyga sitt eget parti om att de ska gå fram med att det behövs en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen.

– Jag försöker, man får göra sitt bästa, säger han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är inte på plats på Nordiskt Forum i Malmö, men flera av de tunga namnen i hans regering är det. En av dem är finansminister Anders Borg som i dag talade på temat "en ekonomisk politik för ökad jämställdhet".

Innan dess höll han dock en kort pressträff där han beskrev hur han tror att Sverige ska bli ett mer jämställt land.

– Vi tror att det behövs fler åtgärder, både i termer av att förbättra arbetsutbudet, förbättra utbildningssystemet och öka förutsättningarna för kvinnligt företagande. Det är så jämställdheten förbättras, säger han.

Försöker övertyga sitt eget parti att gå längre

Men han gick också frågor om föräldraförsäkringen, där Borg tidigare gått ut med att han vill gå ännu längre än sitt eget parti och införa en tredje öronmärkt månad för pappan. Det är ett förslag som även Folkpartiet driver på för.

– Jag tror det kan finnas skäl att se över hur man kan få ett bättre delning mellan män och kvinnor i uttaget av föräldrarförsäkrignen. Jag tycker personligen att man borde ha en pappamånad till. Men där har Moderaterna en annan uppfattning, säger han.

Han berättar att han nu internt kämpar för sin egen uppfattning, som delas av biståndsminister Hillevi Engström, som också är Moderaternas jämställdhetspolitiska talesperson. De menar båda att en tredje pappamånad skulle få fler kvinnor i arbete.

– Jag får försöka övertyga dem att det är viktigt att vi för det här framåt. De starka argumenten som talar för min sak är att det är starka ekonomiska värden på spel. Sverige ligger väldigt långt fram, vi har högst förvärvsfrekvens bland kvinnor, men det finns fortfarande rätt betydande vinster att göra av jämställdhet, säger han.

"Ska rösta på oss ändå"

Han menar att det återstår att se om han hinner övertyga sina partikamrater innan valet i höst.

– Jag försöker, men det återstår att se. Men väljarna ska rösta på Moderaterna ändå, för vill vi ha jämställdhet ska vi ha ett jämlikt deltagande på arbetsmarknaden och där har vi gjort väldigt stora framsteg. Vi har aldrig haft så många kvinnor som arbetar heltid som vi har i dag. Vi har också sett en förbättring i uttaget av föräldraförsäkringen, säger Anders Borg.

ARTIKELN HANDLAR OM