"Dubbelspel från Sverigedemokraterna"

NYHETER

Expos chefredaktör Daniel Poohl och Mattias Karlsson (SD) i intervju med Aftonbladet Morgon

1 av 3

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson bad tidningen Expo om hjälp med att kartlägga personer bakom den neofascistiska sajten Motpol.nu.

Samtidigt har partiet anklagat Expo för att rapportera osanningar.

– Det här dubbelspelet från Sverigedemokraterna har pågått under en väldigt lång tid, säger Expos chefredaktör Daniel Poohl till Aftonbladet Morgon.

Det var i december 2013 som tidningen Expos chefredaktör Daniel Poohl fick ett meddelande från den nuvarande ställföreträdande partiledaren Mattias Karlsson (SD), som då var verksam som riksdagsledamot i partiet.

I meddelandet som Expo valt att publicera efterfrågade politikern "relevant dokumentation" om gruppen bakom den neofascistiska sajten Motpol.nu som han beskriver som "en ulv i fårakläder".

Ett "hyckleri"

Att Expo först nu har valt att offentliggöra materialet är enligt Daniel Poohl att man vill "lägga korten på bordet" och visa Sverigedemokraternas hyckleri, efter att partiets pressekreterare i en intervju som publicerats på sajten Fria Tider hävdat att man inte använder sig av Expos uppgifter vid uteslutningsärenden.

– Här vet jag att Sverigedemokraterna har hört av sig trots att vi skulle sprida så mycket osanning runt omkring oss. De har hört av sig till oss för att få hjälp.

Islamofobi och rasism

Daniel Poohl menar att han delar Sverigedemokraternas oro för Motpol, men att det inte är Expos uppgift att "ställa sig på den ena eller andra sidan" i konflikten mellan Sverigedemokraterna och Motpol. Därför valde Expo att inte gå Mattias Karlsson till mötes 2013.

Poohl menar också att Sverigedemokraterna själva inte "står helt rena".

– Det är en islamofobi och rasism som finns där hela tiden.

Han konstaterar att Sverigedemokraterna dock har använt sig av Expos granskningar.

– Vi har gjort granskningar, men inte på uppdrag av Sverigedemokraternas partiledning. Men det är uppgifter som de har använt.

Hårdföra medlemmar radikaliserar

Mattias Karlsson säger till Aftonbladet Morgon att han finner Daniel Poohls resonemang märkligt.

– Det är klart att det både kan vara sant att Expo samarbetat med vänsterextremister och ibland har använt sig av tveksamma metoder och samtidigt kan sitta på värdefull information om den här neofascistiska rörelsen. De har ju trots allt landets största arkiv när det gäller sådana saker.

Han berättar att han kontaktade Expo på grund av den oro han kände.

– Jag såg en neofascistisk rörelse som stärkt sina positioner på senare år.

Han menar att Motpol vill använda Sverigedemokraterna som ett verktyg för att stärka sina positioner ytterligare.

– Genom att skapa band till mer hårdföra medlemmar hos oss för att radikalisera partiet inifrån. Det tycker jag är oroande.

Han utesluter inte att partiet i framtiden kan komma att använda sig av information från Expo.

– Om det handlar om att bekämpa antidemokratiska krafter är jag beredd att ta emot information var som helst ifrån, så länge den informationen är korrekt.

ARTIKELN HANDLAR OM