Turister dödade i Tunis

NYHETER

Gärningsmännen dödade efter polisinsats

1 av 19

Minst 20 turister dödades och ett flertal skadades i terrorattacken i Tunisien.

Enligt EU:s utrikeschef Federica Mogherini ligger Islamiska staten bakom dådet:

– Detta gör oss ännu mer beslutsamma att bekämpa terrorhotet, säger hon.

Män iklädda militärkläder och beväpnade med kalasjnikov-gevär attackerade tidigare i dag Bardomuseet bredvid parlamentsbyggnaden i Tunisiens huvudstad Tunis.

Männen gick enligt CBS News runt staketet på området och väntade där på att turistbussar skulle anlända. Därefter öppnade de eld.

Premiärminister Habib Essid uppgav enligt Reuters att 17 utländska turister dödats. Den siffran räknades sedan upp till 20. Dessutom har en tunisier och en polisman dödats, enligt AFP.

Många gisslan

Flera personer togs som gisslan i Bardomuseet, bland annat en hel skolklass uppger TT. Efter polisinsatser kunde flera av dem släppas och i slutet ska det enligt uppgifter bara ha varit två personer kvar i gisslan.

Hur många personer som befann sig på museet vid attacken är oklart men enligt CBS News kan det ha rört sig om uppemot 200 personer.

En turistguide som precis avslutat en rundvandring inne på museet blev vittne till delar av dramat.

– Jag såg en man som hade ett skjutvapen i händerna, och så började han skjuta, säger Wassel Bodvidi, 48, till den norska tidningen VG:s reporter på plats.

– Jag sprang och gömde mig. Männen med vapnen började skjuta mot fem turistbussar. Sedan kom polisen och då började männen röra sig mot museet.

Angriparna döda

Polisen omringade sedan de misstänkta gärningsmännen och efter lite drygt en timme meddelade man att polisinsatsen var över och två misstänkta dödade.

Enligt Tunisiens premiärminister kan det också ha varit fler gärningsmän än de två.

– Två var involverade i operationen och dödades men våra uppgifter inte slutliga. De två kan ha blivit assisterade av två eller tre andra, sa han under den efterföljande presskonferensen enligt BBC.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini pekar ut terrorgruppen Islamiska staten, även kallad Daesh, som ansvarig för dådet:

– I och med dagens attack i Tunis har terrororganisationen Daesh återigen riktat in sig på länder och folken i Medelhavsregionen, säger hon i ett uttalande enligt Reuters.

– Detta gör oss ännu mer beslutsamma att samarbeta med våra partners för att bekämpa terrorhotet.

Inga svenskar

Johan Tegel på UD:s presstjänst säger att ingen av de omkomna är svenskar.

– Däremot är nationaliteten oklar på de personer som ska hållas som gisslan på Bardomuseet. Vi undersöker det här vidare via vårt konsulat i Tunis och via vår Stockholmsbaserade ambassadör för Tunisien, säger han mitt under det pågående gisslandramat.

Senare konstaterar man att ingen av gisslan är svensk.

Vilken nationalitet de dödade turisterna har är oklart. Det förekommer många uppgifter. Enligt AP ska Polen ha gått ut med att tre av de dödade är polacker, Italien ska ha sagt att två är italienare medan TT skriver att två av de döda turisterna ska komma från Storbritannien, en från Frankrike, en från Spanien och bara en från Italien. Andra källor uppger att sju av de dödade ska vara tyskar.

Kan ha kommit med kryssningsfartyg

Enligt obekräftade uppgifter till CBS ska många av turisterna som dödats vara passagerare från ett europeiskt kryssningsfartyg som anlände till Tunisien tidigare i dag. MSC Cruises har ett kryssningsfartyg, Splendida, vid kajen i Tunis just nu.

– Jag vill inte spekulera i någonting just nu, vi håller på att gå igenom våra passagerarlistor. Det är rätt rörigt just nu, säger Claes Tamm, vd för MSC Cruises i Skandinavien, till Aftonbladet under det pågående gisslandramat.

Resebolaget Detur har svenska turister i Tunisien, men enligt bolaget ordnas inga turer eller utflykter till Tunis.

Parlamentet utrymdes

I samband med skottlossningen på museet utrymdes också hela parlamentet. Enligt BBC ska politikerna vid tidpunkten för attacken ha diskuterat lagstiftning kring terrorbekämpning.

Bardomuseet har en av världens största samlingar av romersk mosaik och är en stor turistattraktion.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tunisien

Tunis

IS/Daesh