7 frågor om ubåtsjakten du aldrig vågat ställa

Vad är det egentligen som händer i Stockholms skärgård?

Ska man plocka fram sin gamla snuskburk och ladda kpisten?

Här svarar Aftonbladet på de 7 frågor om ubåtsjakten som vi alla undrar över i hemlighet.

Torsdag den 16 oktober fick Svenska Dagbladet uppgifter om att den svenska signalspaningen uppfattat radiokommunikation på ryska. Radiomeddelandet ska ha sänts på en rysk nödsignal. När uppgifterna publicerades drog en av de största ubåtsjakterna i modern tid i gång. Marinen kryssar runt mellan kobbar och skär i Stockholms skärgård med sammanbitna miner – och alla andra undrar vad som egentligen är på gång.

Här försöker vi svara på 7 av de frågor vi alla ställer oss:

– En person med lätt konspiratoriska drag skulle ju kunna lägga ihop följande: Ny regering+påstått hot=högre anslag till Försvarsmakten. Men så är antagligen inte fallet. Med tanke på att Försvarsmakten har mobiliserat över 200 personer med kort varsel verkar uppgifterna tas på allvar. Hade det här handlat om en förtäckt plan för att äska mer pengar, hade man sannolikt skyllt på att incidentberedskapen ligger nere under helger.

– Ja, det är knappast våra barnprogram eller rättigheter för HBTQ-personer som lockar björnen i öst. Snarare är det ett led i Rysslands allt mer omfattande militära upprustning. Östersjön och dess länder är viktiga för Ryssland rent säkerhetspolitiskt, inte minst med tanke på gasledningen Nord Stream som nyss har byggts mellan Ryssland och Tyskland. Därför är det sannolikt att landet bedriver underrättelseverksamhet i både Sverige, Finland och baltstaterna. Det kan också vara frågan om en så kallad påverkansoperation. Då vill man visa att att politiker och militär inte längre kan försvara ett land.

– Ubåtar, och framförallt mini-ubåtar är fantastiska för att ta sig runt osedda. Dessutom har Ryssland nyligen introducerat en ny sorts mini-ubåtar som redan ska användas av de ryska specialförbanden Spetznaz. Enligt vissa forskare och säkerhetsexperter kan ubåten (om det nu rör sig om en ubåt) förbereda minläggning eller signalspaningsutrustning i svenska vatten.

– Nej, du behöver inte damma av din gamla Kpist M/45 riktigt än. Skulle Försvarsmakten kunna bevisa att det rör sig om en kränkning av svenskt territorium – till exempel att man lyckas hitta ubåten – kommer det förstås att bli en internationell skandal. Men den sortens frågor brukar lösas på diplomatisk väg nu för tiden.

– Har du en båt eller bor du i Stockholms skärgård? Beväpna dig då med en mobil och en kamera och hjälp flottans raska gossar (och töser) att leta efter ubåten. Försvarsmakten tar tacksamt emot tips från allmänheten på 08-788 75 00. Känner du att du vill göra en större insats kan du ju alltid söka tjänst som hemvärnssoldat.

– Vår ledarsida är förvisso oberoende socialdemokratisk till sin natur, men det innebär inte att Vladimir Putin och Dmitrij Medvedev kommer på trefika varje vecka. Trogna läsare har säkert sett otaliga artiklar på både ledarsidorna och kulturen där våra skribenter går till skarpt angrepp mot Rysslands agerande. Nyhetsrapporteringen är helt fristående och neutral.

– Vill du verkligen veta? Ryssland rustar upp sitt, förvisso ålderstigna, försvar för 4 300 miljarder kronor fram till 2020. Bland annat planerar man för 17 000 nya stridsfordon och 1 000 helikoptrar. Det skulle ta Sverige omkring 90 år att nå upp i samma summa med nuvarande anslag till försvaret (drygt 47 miljarder 2014). För att använda en sportreferens: Det blir som matchen mellan Kongo United FC och Balrog Botkyrka Södertälje IK. 30-0.

Källor: SvD, DN, Aftonbladet, Försvarsmakten, TT.

Publisert: