16 år för svartsjukemord: Sköt sin sambo i hjärtat

1 av 2
NYHETER

Den 55-årige mannen misshandlade sin fru som ville separera.

När hon vägrade ta tillbaka polisanmälan sköt han ihjäl henne.

I dag dömdes han till 16 års fängelse.

Den 43-åriga kvinnan hittades död i parets villa i Ystad i juli i fjol efter att anhöriga anmält de båda försvunna. Hon var skjuten med fyra skott, bland annat i hjärtat.  Den 55-årige mannen, som efter mordet flydde landet, men greps i Danmark, medgav i förhör att han avlossat skotten. Men han hävdade att han inte hade för avsikt att döda eller skada sin 43-åriga sambo.

55-åringen är tidigare ostraffad.

Gjorde polisanmälan efter misshandel

En vecka innan mordet hamnade paret i bråk då mannen gick igenom fruns mobil och såg ett telefonnummer som han tyckte var bevis på att hon träffat någon annan.

Han misshandlade henne varpå hon gjorde en polisanmälan.

I förhör berättade 55-åringen att de haft problem i relationen i många år och att han varit svartsjuk. När frun polisanmälde honom ska han bett henne på sina bara knän att återta den, då han var rädd att dömas till fängelsestraff. Men hon vägrade, hävdade mannen, vilket ska ha gjort honom både ledsen och arg.

Hämtade sina pistoler

Han hämtade ett skrin med två pistoler och ammunition som han bevarade på vinden, laddade den ena pistolen och stoppade den innanför byxlinningen.

Sedan satt han sig vid frukostbordet.

När frun vaknade konfonterade han henne och hotade att begå självmord. Skotten ska ha avlossats av misstag, när frun försökte ta ifrån honom vapnet, var mannens förklaring.

Därefter flydde han landet, utan att tillkalla hjälp.

Tre av skotten var direkt dödliga, enligt polisens förundersökning.

Ystads tingsrätt konstaterar i domen, som meddelades klockan 11 i dag, att det finns skäl att ifrågasätta hans uppgifter gällande uppsåt.

Döms till 16 års fängelse

Bland annat ska mannen innan mordet sök på enkelresor till Asien och gjort saker som tydde på att han planerade flykt, skriver domstolen.

Åklagaren yrkade på livstid.

Rätten konstaterar att det finns både förmildrande och försvårande omständigheter och skriver i domen:

”Tingsrätten finner att omständigheterna i målet sammantaget inte är försvårande och det saknas därmed skäl för livstids fängelse. Vid en samlad bedömning anser tingsrätten att straffvärdet motsvarar 16 år.”

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott