Victoria övervakad - av Nordkorea

avMattias Sandberg

Victoria: ”Jag skulle säga att jag är väldigt tagen"

1 av 7

Här fotograferas Victoria och Daniel - av nordkoreanska soldater.

Paret väckte stor uppmärksamhet under sitt besök i den demilitariserade zonen.   

– Jag skulle säga att jag är väldigt tagen. Det är inte utan att man blir oerhört berörd av att vara här, säger Victoria till Aftonbladet.

Under måndagen inledde kronprinsessan Victoria och prins Daniel sitt officiella besök i Sydkorea.

Paret landade på förmiddagen och första stoppet blev den demilitariserade zonen mot Nordkorea.

”Märklig känsla”

Relationen mellan de båda grannländerna är spänd.

Så sent som förra veckan sa Nordkoreas ambassadör i Storbritannien, i en intervju med den brittiska tv-kanalen Sky News, att landet är redo att avfyra sina kärnvapen.

Säkerhetspådraget runt Victoria och Daniel var stort.

Under sitt besök fick de gå in i Nordkorea - över den demarkationslinje som upprättades längs den 38:e breddgraden efter Koreakriget. 

– Det är en märklig känsla, sa Daniel när han stod inne i ett av de förhandlingsrum som är upprättade precis på gränsen.

Både han och Victoria blev kvarhållna i förhandlingsrummet, på grund av en pågående skogsbrand.

Sydkorea skulle skicka helikoptrar till området och ville informera Nordkorea om operationen innan de släppte ut kronprinsessparet ur rummet. 

Soldaterna fotograferade Victoria

Utanför stod flera nordkoreanska soldater och övervakade besöket.

Både Victoria och Daniel blev fotograferade.

När de lämnade förhandlingsrummet och gick längs med gränsen stod en nordkoreansk soldat på mindre än meters avstånd och dokumenterade deras närvaro.   

– Jag skulle säga att jag är väldigt tagen. Det är inte utan att man blir oerhört berörd av att vara här. Det är många tankar som flyger genom huvudet. Just att få se gränsen och att det bara är ett streck i marken som delar så många familjer och ett helt land. Det känns, säger Victoria.

”Stort trauma”

Hon berättade att det var ”märkligt” att bli fotograferad av de nordkoreanska soldaterna.

– Överhuvudtaget att befinna sig på den här platsen är märkligt. Historisk och ändå så högaktuell. Sedan är det så klart ett stort trauma för båda länderna och för det koreanska folket.

Just nu är det fem svenska officerare på plats i den demilitariserade zonen.

Totalt har cirka 1 000 svenskar officerare tjänstgjort i området, i en insats som pågått sedan 1953.

”Visste att Victoria skulle komma”

– Jag är helt övertygad om att de nordkoreanska soldaterna var fullt medvetna om att kronprinsessan var här. De vet alltid när vi har besök av högre dignitet, säger överstelöjtnant Patrick Karlsson.

Under måndagseftermiddagen lämnade Victoria och Daniel området.

Deras officiella besök i Sydkorea pågår fram till onsdag - och de kommer bland annat att träffa Sydkoreas president Park Geun-hye och premiärministern Lee Wan-koo.

– Vi är här för att stärka de redan goda relationerna och fördjupa de band som finns mellan våra länder. Det var ju statsbesök här så sent som 2012. Det är viktigt med sådana här officiella besök där vi kan påminna om vad Sverige har att erbjuda, säger Victoria.

ARTIKELN HANDLAR OM