Norska läkare förbereder sig för kamp mot ebola

1 av 5 | Foto: NTB Scanpix
Den ebolasmittade norska kvinnan ska behandlas på en specialklinik på Ullevåls universitetssjukhus i Oslo.

avMartin Nilsson

NYHETER

Norska läkare står redo att ta emot den ebolasmittade hjälparbetaren. 

Teamet på Universitetssjukhuset i Oslo undersöker nu flera möjliga behandlingar - bland annat att bota smittan med blodplasma från människor som överlevt.

– Det är ett av flera alternativ, säger Dag Kvale, chef vid infektionsavdelningen.

Tidigt på tisdagsmorgonen väntas den ebolasmittade norska hjälparbetaren landa i Norge. Hon kommer att föras till infektionsavledningen på Universitetssjukhuset i Oslo - där ett massivt team av läkare, sjuksköterskor och experter väntar.

Behandlingen kommer att påbörjas direkt.

– Vi har en god bemanning och en välutbildad stab. De har över på detta en längre tid. Vi ska se till att patienten får en lika bra behandling som man kan få någon annanstans. Det är en procedur som måste genomföras på ett lite annorlunda sätt, men det mesta av detta är noggrant genomtänkt på förhand, säger säger Dag Kvale, chef vid infektionsavdelningen på sjuhuset, till VG.

Överväger blodplasma

Han säger till tidningen att man överväger tre till fyra olika behandlingar. Bland annat ska norska myndigheter försöka köpa in medicin som använts på andra ebolasmittade. Bland annat medicinen Zmapp, som består av antikroppar som ska styrka kroppens immunförsvar.

– Effekterna är inte helt och hållet dokumenterade, men vi har hör oss för och har gott hopp om att vi kan använda detta i behandlingen, säger Kvale.

Men även mer oortodoxa metoder övervägs.

– Ett tredje alternativ är att sätta in blodplasma från patienter som har överlevt. Dessutom, på lite mer experimentiell nivå, kan vissa influensavaccin användas.

”Vätska i rikliga doser”

Kvale påpekar dock att den första behandlingen är den mest kritiska.

– Ebolapatienter befinner sig i väldigt olika tillstånd. Vi vill först klarlägga tillståndet med blodprover och en enkel, klinisk, undersökning. Viruset angriper blodkärlen som börjar läcka ut vätska i vävnaden. Det är potentiellt farligt. Huvudelementet i behandlingen är understödjande behandling, det vill säga vätska och saltbehandling i rika doser, säger han.