Misstänkta bröderna poserar med vapen

NYHETER

Anhållna för trippelmordet i Uddevalla

1 av 27

uddevalla/stockholm. Trippelmordet på Alaa Farraj, 21, Rawand Aziz, 22, och hans 18-åriga flickvän skakar Uddevalla.

Nu har två bröder anhållits misstänkta för mordet - båda nära vänner med de döda männen.

Bara timmar efter mordet skickade en av de misstänkta en hälsning till sin mördade vän på Facebook.

På Facebook finns också bilder av de misstänkta gärningsmännen som visar hur de poserar med skjutvapen.

Ett mycket stort antal poliser arbetar sedan i förrgår morse med mordet på de tre unga personerna som sköts ihjäl i ett villaområde i Uddevalla.

Alaa Farraj, 21, Rawand Aziz, 22, och hans 18-åriga flickvän hittades döda vid en bil av en joggare.

Polisens insatsstyrka gjorde razzior vid flera adresser under gårdagen och vid 14-tiden greps en 21-årig man i bostadsområdet Dalaberg.

Kort därefter bröt sig de tungt beväpnade poliserna in i lägenheten där mannen var folkbokförd. Vittnen berättar hur distraktionsgranaternas detonationer ekade i trapphuset.

– Det hördes smällar och brakande från deras lägenhet, säger en granne.

Poserar med vapen

Drygt en halvtimme senare greps mannens 22-åriga storebror.

– När han fick reda på att han var eftersökt och att hans bror blivit gripen så har han helt enkelt gått mot polishuset för att inställa sig själv, säger mannens advokat Bo Hallberg.

Senare på kvällen anhölls de två bröderna av åklagare på sannolika skäl misstänka för trippelmordet.

På Facebook har de två misstänkta bröderna lagt upp bilder som visar hur de poserar med olika typer av skjutvapen framför kameran. Den ene brodern har stoppat in en revolver i jeanslinningen samtidigt som han håller ett vapen i vardera hand, den andra brodern siktar med ett gevär med fingret på avtryckaren.

"Jättenära vänner"

De två misstänkta beskrivs av en rad uppgiftslämnare som nära vänner med de nu mördade Alaa Farraj, 21, och Rawand Aziz, 22.

– De var jättenära vänner, mer som en familj. Man såg dem alltid tillsammans, säger en ung kvinna.

För några år sedan var bröderna och de nu mördade männen involverade i ett misshandelsmål där alla dömdes till varsitt kortare fängelsestraff. En tid därefter åkte gruppen på semester till Thailand. På bilder syns de unga männen posera tillsammans.

– De har umgåtts som vänner i många år, säger advokaten Bo Hallberg.

Under tiden har de två bröderna återkommit i rättssalarna vid några tillfällen. 2013 dömdes 22-åringen i hovrätten till ett år och sex månaders fängelse för narkotikabrott, grova trafikbrott och dopningsbrott. Året därefter dömdes 21-åringen till dagsböter för ringa narkotikabrott.

Förnekar brott

22-åringens advokat var i går kväll mycket tydlig med att hans klient förnekar brott.

– Han förnekar det helt och hållet. Han tycker att hela situationen är helt absurd. De två killar som blivit skjutna är två mycket nära vänner till honom och att först få höra om detta och sedan insikten att han skulle vara misstänkt som gärningsman tycker han är absurt, säger Bo Hallberg.

21-åringen har ännu inte tilldelats en offentlig försvarare. Advokat Tommy Nilsson fick frågan, men tackade nej.

– Jag hade ett pågående försvar för en av de skjutna killarna, Rawan Aziz, så det hade blivit ett jävligt starkt jäv. Det hade inte blivit bra, säger han till Aftonbladet.

Åklagare Daniel Edsbagge säger till Aftonbladet att inga nya gripanden är planerade.

– Och det finns inga andra som är anhållna i sin frånvaro. Det är ett stort material att gå igenom. Vi kommer ha ett möte med polisen imorgon. Det kommer att också att ske ytterligare förhör under dagen, säger åklagare Daniel Edsbagge.

Varför gjorde ni bedömningen att anhålla bröderna på sannolika skäl, vilket är den starkare misstankegraden?

– Kopplingen mellan de misstänkta och gärningen är så pass stark att jag har gjort den bedömningen.

Senast klockan 12 på onsdag ska bröderna begäras häktade.

– Vi får ta en dag i taget nu. Beslut om häktningsbegäran kan ske redan på tisdagen.

Postade hälsning på Facebook

Bara timmar efter att offren hittades i förrgår morse postade en av de misstänkta männen en hälsning till de två döda männen på Facebook. Han uppmanar sina "bröder" att vila i frid och skriver att de ska ses på andra sidan.

Varken polis eller åklagare har velat säga något om vilka motiv de misstänker ligger bakom trippelmordet. Göteborgs-Posten skriver att konflikten kan ha sitt ursprung i en oreglerad skuld. Enligt tidningens källor ska de mördade männen ha hämtat en av de misstänkta bröderna på flygplatsen Landvetter i fredags kväll. Men sedan ska det ha uppstått en konflikt i bilen. Ett bråk som urartade och ledde till att den nu misstänkte mannen sköt ihjäl sina vänner och kvinnan som skjutsat honom.

– Det finns en del teorier och hypoteser om de misstänktas motiv till brottet men exakt vad dessa består i kan vi i nuläget inte berätta eftersom det skulle kunna försvåra den fortsatta utredningen i fallet, säger åklagaren Daniel Edsbagge.

Krisberedskap i skolan

I bostadsområdet Dalaberg i Uddevalla är de boende i chock. Så gott som alla Aftonbladet möter känner till de två mordmisstänkta bröderna.

– De har gjort dåliga saker förr, men innerst inne är de fina killar. Om de är skyldiga skulle det vara en chock, säger en kvinna som bor i området.

Men en nära granne i 60-årsåldern, som känner brödernas familj sedan många år, har en annan bild.

– Min egen pojk var i samma kretsar som de här killarna. Själv har jag aldrig haft något ont av dem, även om de brukade busköra med mopeder på nätterna. Men jag vet att de här killarna kunde vara våldsamma, säger han.

Skolan där den 18-åriga kvinnan gick har inför veckan upprättat beredskap för skolkamrater som har behov av stöd och att ställa frågor om händelsen.

Fotnot. Anhöriga till Alaa Farraj och Rawand Aziz har godkänt att Aftonbladet publicerar deras namn och bild.

ARTIKELN HANDLAR OM