Sofia bjuden på dopet

avIda Persson

Herman Lindqvist: Det går helt emot traditionen

1 av 3
Kungliga kompisarSmåsessorna har funnit varandra. Och Sofia Hellqvist och Chris O’Neill kom arm i arm till prinsessan Estelles dop. Nu får Sofia gå på dop igen när prinsessan Leonore ska döpas den 8 juni i Drottningholms slottskyrka.

Hon ska döpas till Leonore Lilian Maria.

Däremot är gästlistan till dopet i Drottningholms slottskyrka hemlig – men nu har ett namn läckt ut.

Prins Carl Philips ­flickvän Sofia Hellqvist kommer ­vara på plats, ­enligt uppgift till Afton­bladet.

Uppgiften om att Sofia Hellqvist finns bland de 160 gästerna i Drottningholms slottskyrka under dopet den 8 juni är den första som läcker om den hemliga gästlistan.

Arm i arm med Chris

29-åringen som varit tillsammans med prins Carl Philip i fyra år har under de senaste två varit med kungafamiljen vid allt fler offi­ciella tillfällen.

Vid Estelles dop i maj 2012 kom hon arm i arm med Chris O’Neill och hon var en av gästerna under prinsessan Lilians begravning. När Madeleine och Chris gifte sig i somras satt Sofia ­Hellqvist med bland parets bästa vänner framme i koret i Slottskyrkan.

”Emot traditionen”

Att en person som inte är en officiell medlem av kungafamiljen får delta vid så många evenemang är ovanligt, ­menar historikern ­Herman Lindqvist.

– Om man tittar tillbaka i historien så går det helt emot tradi­tionen. Prins ­Daniel fick aldrig vara med vid ­officiella sammanhang ­innan han och Victoria ­förlovade sig och inte heller drottning Silvia. ­Innan ­prinsessan Lillian ­gifte sig med prins Bertil fanns hon i princip inte, ­säger han.

Är det ett tecken på att kungahuset börjat lätta på reglerna?

– Man kan se att kunga­huset blir mer och mer ­smidiga. Det är väldigt ­viktigt att hovet anpassar sig, om det blir en för stor kontrast mellan hovet och resten av samhället kan det skapas aggressioner och anti-beteenden.

Hur modernt är det svenska kungahuset?

– Det är ungefär lika ­modernt som de andra ­europeiska kungahusen. De är alla väldigt stela.

Chansen att vi får se Carl Philip och Sofia Hellqvist arm i arm den 8 juni är ”i princip noll”, menar Herman Lindqvist.

– Men vem vet, de kanske överraskar.

ARTIKELN HANDLAR OM