– Synd att så få ledamöter är unga

avGustaf Tronarp, Joachim Kerpner

Här är de yngsta toppkandidaterna i riksdagsvalet

YNGSTA KANDIDATERNA 19-åriga Kajsa Markström (FI), 21-årige Arijan Kan (V) och Dennis Dioukarev (SD) hoppas ta plats i riksdagen efter valet.

Feministiskt initiativ, FI, är partiet med de yngsta toppkandidaterna till riksdagen, visar Aftonbladets granskning. Och yngst av alla är 19-åriga Kajsa Markström.

– Det finns en bild av politikern som en äldre, vit man. Det gör att vi tappar massa personer, säger hon.

När Sverige tog brons i VM den där magiska sommaren 1994 var Kajsa Markström inte född. Inte heller var hon med när Sverige gick med i EU några månader senare. Umeåbon och ledamoten i Feministiskt initiativs partistyrelse föddes den 20 maj 1995. Som 19-åring är Kajsa Markström den yngsta av alla riksdagskandidater inför höstens val.

– Tyvärr är det många unga som inte tror att det går att engagera sig politiskt. Det är synd, för om vi ska få en politik för alla måste hela befolkningen vara representerad i den lagstiftande församlingen, säger hon.  

"Vet hur det är att vara ung"

I riksdagen tror Kajsa Markström att hon skulle kunna bidra med värdefulla erfarenheter.

- Jag har inte erfarenhet av ett långt arbetsliv eller så, men jag vet hur det är att vara ung i dag och jag har gått i den nya skolan.

FI yngsta partiet

Aftonbladet har granskat 600 av partiernas toppkandidater till riksdagen. Förutom att ha den yngsta kandidaten är Feministiskt initiativ också det parti med lägst medelålder bland kandidaterna.

Det tror Victoria Kawesa, tredjenamn på Fi:s riksdagslista, är positivt.

– Många av dem som engagerar sig i Fi känner inte att de passar i varken höger eller vänster. Dessutom har många unga upplevt nedskärningarna i välfärden när de växt upp och vill ha ett parti med en vision om ett bättre samhälle, säger hon. 

"Medelåldern i riksdagen är hög"

Partiet där medelåldern på riksdagskandidaterna är näst lägst är Sverigedemokraterna. Den yngste SD-kandidaten är Dennis Dioukarev, 21.

– Den generation som jag tillhör har ett helt annat synsätt på politik. Medelåldern i riksdagen är hög, det behövs nytänkande där, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM