Nyheter

Sverker Martin-Löf lämnar sina uppdrag

Av: 

Josefin Westin

Erik Melin

Sverker Martin-Löf.
Sverker Martin-Löf.

NYHETER

Sverker Martin-Löf lämnar alla sina styrelseuppdrag vid vårens bolagsstämmor.

Det efter att Svenska Dagbladet avslöjat att han tillsammans med SCA:s högsta ledning använt bolagets privatjet på privata resor.

– Det blir svårt att bidra på rätt sätt, säger han till Aftonbladet.

Svenska Dagbladet kunde i dag avslöja att skogskoncernen SCA:s ordförande Sverker Martin-Löf, 71, lämnar alla sina styrelseuppdrag.

Han har under fler årtionden varit en av de absolut mäktigaste personerna inom det svenska näringslivet.

Framtill bolagens stämmor i vår sitter han kvar som styrelseordförande i Industrivärden, som i sin tur är storägare i flera stora börsbolag, SCA och i SSAB. Han är vice ordförande i Handelsbanken och Ericsson och i Skanska sitter han som styrelseledamot.

– Det har varit ett kuppartat mediedrev, säger han till nyhetsbyrån Direkt enligt SvD.

Motsatte sig granskning

SvD Näringsliv granskning av SCA och Industrivärdensfären, som man gjort tillsammans med sajten N360.se, har visat på en rad uppgifter som ansetts besvärande för näringslivshöjdaren.

Enligt SvD:s granskning ska bland annat Sverker Martin-Löfs son ha varit inblandad som rådgivare i två miljardaffärer som SCA gjort. Martin-Löf ska dessutom ha använts SCA:s plan för att resa med hela sin familj till och från för jaktresor i Härjedalen.

Martin-Löf har hela tiden sagt att varken han eller SCA har gjort något fel och ska också under en lång tid argumenterat mot att släppa in en oberoende granskare av SCA:s affärsflyg. En oberoende granskning har varit ett krav av minoritetsägarna Fjärde AP-fonden, AMF och Aktiespararna. Enligt SvD:s källor ska även detta ha försvagat Martin-Löfs ställning i Industrivärdensfären.

SCA:s styrelse tog trots Martin-Löfs motstånd in en oberoende jurist och det kan ses som ett misstroende mot honom.

Omkastning i storbolag

Sverker Martin-Löf meddelade 16 december förra året att han skulle lämna alla sina uppdrag 2016. Den senaste tiden har dock allt fler höjt röster för att han måste lämna redan i år, vilket SvD:s källor uppger nu också blir verklighet.

– På grund av den mediestorm som har pågått i pressen nu, i framför allt Svenska Dagbladet, under två månader så blir det inte möjligt för mig att utföra mitt arbetet. Det blir svårt att bidra på rätt sätt. Därför har jag valt att avsluta lite tidigare än jag hade tänkt, säger han till Aftonbladet.

Han vill dock inte förklara vad han menar ha varit felaktigt i rapporteringen.

– Vi har ju tillbakavisat det väldigt många gånger med dåligt resultat och utan att ha fått gehör för det och utan att ha getts utrymme till att förklara situationen. Därför har jag valt det här.

Hur skulle du förklara situationen då?

– Det har vi gjort många gånger och det är lite sent nu när det har skrivits så länge. Det är svårt att få fram det. Det finns underlag för det.

Har du något exempel?
– Ja, men jag har ingen lust att utveckla det där vidare just nu. Det har vi gjort så många gånger till tidningen (SvD reds anm) och vår hemsida och det finns kommentarer runt det här från vår sida så det har tyvärr inte trängt igenom och fått någon förståelse. Jag tror inte att den debatten känns meningslös att driva ytterligare nu.

Kan du inte ge exempel på någonting som du menar har varit fel?

– Ja, till exempel flyget har skett inom ramen för våra policys.

Nekar till privata resor

Martin-Löf vägrar dock att återge SCA:s policy.

– Nej, men du den är alldeles för lång för att redogöra här. Jag orkar faktiskt inte hålla på med det här en gång till. Jag bara noterar att jag har avgått av de här skälen.

Men du är väl fortfarande ordförande fram till vårstämman?

– Jaja, jag kommer avgå. Det är riktigt.

Kan du inte så länge då förklara?

– Nej, men du jag kan inte förklara det nu på stående fot alla saker som de har tagit upp.

Det ska ha varit privata resor.

– Det är helt fel. Inga privata resor har förekommit. Däremot har vi haft möjlighet för medföljande. Den policyn har vi haft. Hustru eller andra medföljande får följa med så länge de betalar. Den policyn har vi haft. Nu pågår det en utredning om det där. Du får avvakta den för säkerhetsskull. Jag vet vad jag själv har gjort och mest om vad andra har gjort. Det har skett inom de gränser som det ska ske.

”Vi ska utnyttja det”

Han nekar till att ha använt privatjetplanet till sin fjällstuga i Härjedalen. Han uppger att han brukar åka reguljärt oftast.

– Det har jag gjort jättemånga gånger men ibland så är det inte lämpligt av olika skäl. När det inte har funnits tid och så vidare.

Det finns ingenting som han ångrar under sina år på SCA.

– Under mina 43 år på bolaget tycker jag att jag har hållit mig precis inom de regler som finns. Jag tror inte att man kan vara där i 43 år om man hade någon metod för att försöka göra någonting annat. Jag kan bara beklaga att man har misstolkat de förhållanden vi har. De sista fem åren har jag utnyttjat det här affärsflyget i snitt högst en gång i månaden. Det är inte frågan om att vi sitter på den där varje dag.

Det är väl ändå hiskliga summor som det kostar att åka med ett sådant plan?

– Ja, men vi har ju skaffat det för att ha det för olika ändamål. Det är klart att vi ska utnyttja det. Det är ingenting unikt. Det är väldigt många bolag som har det. De flesta storbolag har det. Det är ingenting ovanligt.

Industrivärdens vd, Anders Nyrén, är en av kandidaterna att ta över posten som styrelseordförande. Han väntas då lämna samma post i Handelsbanken.

Sverker Martin-Löf vill inte uppge vad han har för planer efter att ha lämnat sina styrelseuppdrag.

– Åldern gör att jag har ett visst intresse av att vara pensionerad delvis också någon gång. Jag har ställt upp och jobbat väldigt länge på övertid. Det betyder inte att jag inte kunnat sköta mina uppgifter.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter