Han vann kampen om makten i SDU

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Efter en hård strid om SDU:s ordförandepost stod Gustav Kasselstrand, 27, kvar på posten, med knappa röstsiffrorna 31–25.

Han vann över utmanaren Henrik Vinge – som sagts varit utsänd från SD-ledningen för att ta över SDU.

– Att det finns olika personer inom moderpartiet som föredrar Henrik framför mig är ju uppenbart, säger Kasselstrand till Aftonbladet.

Gustav Kasselstrand.
Foto: FILIP MENESES
Gustav Kasselstrand.

Redan innan omröstningen var genomförd fanns tecken på de interna striderna inom Sverigedemokraternas ungdomsförbund.

På ena sidan stod nuvarande ordföranden Gustav Kasselstrand, som nominerats av valberedningen, på andra Henrik Vinge, pressekreterare för Jimmie Åkesson och hans ställföreträdare Mattias Karlsson.

Aftonbladet har flera gånger skrivit om stridigheter mellan ungdomsförbundet och moderpartiet, och Vinge har uppgetts varit utsänd direkt av moderpartiet för att ta över ordförandeposten.

En kongressdeltagare visade sitt missnöje med att döpa om sitt wifi. ”Åt helvete med Vinge”, hade personen namngett nätverket.

Toppjobb – om han avgick

Under ett anförande före omröstningen berättade Kasselstrand att han tidigare i år erbjudits ett topptjänst inom SD:s riksdagskansli – under förutsättning att han avgick som ordförande.

Ska man tolka det som att de försökt muta bort dig från ordförandeposten?

– Det vill jag inte kommentera ytterligare.

Vann med sex röster

Och i omröstningen kom Gustav Kasselstrand undan med blotta förskräckelsen, efter vinsten med 31–25.

– Framför allt känner jag en lättnad över att ha blivit omvald som ordförande. Det har varit en ganska intensiv strid här under de senaste veckorna, säger han till Aftonbladet.

Han vill inte kommentera om han tror att Vinge sänts ut från moderpartiet för att få bort honom själv.

– Jag tar för givet att ett moderparti låter sitt ungdomsparti sköta sina egna angelägenheter. Allt annat vore ju en skandal. Så jag tar för givet att det sköts på det sättet. Skulle det vara på något annat sätt får ni fråga Henrik mod en saken.

”Ingen nyhet”

I ett telefonsamtal som Aftonbladet publicerat framstår det tydligt att Jimmie Åkessons sambo, Louise Erixon, också en höjdare inom SD, redan för ett par år sedan ville se en ny ledning i SDU.

– Ja, och det är egentligen ingen nyhet, men vad gäller den inspelningen så talar ju den för sig själv.

Vad är din kommentar kring den?

– Jag uppmanar alla att lyssna på den inspelningen. Den är tydlig som den här.

Hur menar du?

– Att Louise egentligen inte vill ha mig som ordförande, och nu blev jag ju omvald 2012 och har fortsatt driva ungdomsförbundet sedan dess. Det känns ändå bra att det gått som det gått och vi kunnat bibehålla förtroendet från våra medlemmar.

Ideprogrammet ett ”haveri”

Det har även tidigare skrivits att ställföreträdande partiledaren Mattias Karlsson kallat SDU:s idéprogram för ett ”intellektuellt haveri”, en bild Kasselstrand som väntat inte delar.

– Personligen tycker jag att idéprogrammet som vi har, Nationen framför allt, är jättebra ideologisk program. Och om man tycker att det är ett intellektuellt haveri får man gärna visa i programmet vad man tycker är ett haveri. Jag vet inte exakt vad Mattias menar med det här. Men en förbundskongress har ju givetvis rätten att lansera ett program, att besluta om det här och det måste vara ungdomsförbundet som fattar beslutet om det snarare än moderpartiet.

Henrik Vinge avböjde en intervju med Aftonbladet efter valet. 

Publicerad: