Åkesson får sjukpenning – och partiledararvode

avAnette Holmqvist, Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Jimmie Åkesson har begärt sjukpenning – trots att han fortsätter få partiledararvode och ersättning från riksdagen på sammanlagt 70 000 kronor i månaden, avslöjar Dagens Nyheter.

Samtidigt skriver han om sin sjukskrivning i ett öppet brev till Sverigedemokraterna.

– Just nu är mina batterier tomma.

I oktober kom nyheten om att Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson blivit sjukskriven på obestämd tid.

– Jag mår dåligt, skrev han då i ett öppet brev.

I interntidningen SD-Kuriren skriver han i sitt månatliga brev om sjukskrivningen. Brevet publicerades i går kväll. Från redaktionen för tidningen förtydligar man i dag att brevet inte är nyskrivet utan att det skrevs av Åkesson i samband med hans sjukskrivning i oktober och har återpublicerats med hans tillstånd.

Tar paus "på riktigt"

I brevet antyder Åkesson att han blir borta länge.

"Men just nu är mina batterier tomma. När ni läser det här är min sjukskrivning inte längre en nyhet. Jag behöver ladda om, och för att göra detta behöver jag också ta paus på riktigt".

Däremot säger han sig vara inställd på att återvända:

"Till dess min hälsa är återställd lämnar jag därför över rodret. Jag gör det med full tillförsikt om att jag kommer återvända till ett parti lika starkt, om inte starkare, än i dag. För, vänner, valresultatet är bara början. Nu är det dags att förvalta rösterna, att ta ansvar och att styra vårt land in på rätt väg".

Sjukskrivningen gäller alltjämt till sista november.

– Men vi räknar, som vi sagt tidigare, med att den kan bli förlängd. Det är den enda information vi har i nuläget, säger Åkessons pressekreterare Henrik Vinge.

Begär sjukpenning

Samtidigt avslöjar Dagens Nyheter att Åkesson under sin sjukskrivning får behålla sitt partiledararvode på nära 40 000 kronor i månaden.

Trots det har han begärt sjukpenning och får dessutom sjukpenningstillägg från riksdagen.Försäkringskassan kan nu komma att agera, genom att göra avdrag på Åkessons sjukpenning.

Enligt Dagens Nyheter får Åkesson ut sammanlagt 9 1650 kronor: 21 270 kronor från Försäkringskassan, 31 500 kronor från riksdagen och 39 650 kronor från Sverigedemokraterna.

Sedan Åkesson sjukskrivits har partiet upplevt en turbulent tid, rent organisatoriskt. Bland annat har partisekreteraren Björn Söder, som tänkt lämna posten, tvingats stanna.

Henrik Vinge säger att det är en stadgefråga:

– Det är inget som är kopplat till Jimmie. Medlemmarna röstar fram vem de vill se som partiledare, och arvodet är kopplat till partiledarskapet. Det har inte varit en diskussion, utan vi följer det som står i stadgarna helt enkelt.

Jomshof: "Fel får rättas till"

Richard Jomshof, riksdagsledamot som spekuleras bli ny partisekreterare har funnits i den innersta kretsen kring Åkesson i många år.

Han vill inte kommentera saken om sjukpenningen och partiledararvodet.

– Jag känner inte till det här och är inte rätt person att svara. Men gör man fel får det väl rättas till.

Han slår fast att han tror att Åkesson kommer tillbaka som partiledare, men att det är oklart när det kan ske.

– Det är olika hur lång tid sånt tar. Men jag tror på det för att han själv säger det. Och jag hoppas det. Han är saknad, säger Jomshof.

– Jag vill inte övertolka hans brev, jag ser det som att Jimmie förlitar sig på att organisationen jobbar på och att andra helt enkelt är tvungna att ta den biten som han inte längre kan utföra.

Allvarliga symptom

Personen som räknas som SD:s chefsideolog, Mattias Karlsson, har vikarierat för Åkesson som ledare. Han har uppgett att Åkessons utmattningssyndrom varit allvarliga, och uppmärksammats av partiledningen under de senaste fyra åren. Karlsson säger sig vara beredd att ta över och leda partiet permanent, om partiet skulle se det som bästa lösningen.

Brevet från Jimmie Åkesson föranleder enligt partiledningen i nuläget inga nya åtgärder. Mattias Karlsson fortsätter att leda partiet och övriga tar ett större ansvar i andra frågor.

Publicerad: