Trafikverket bryter flygavtal med Avies

NYHETER

Trafikverket har beslutat att med omedelbar verkan säga upp avtalet med det estniska flygbolaget Avies.

Det gäller sträckorna Pajala-Luleå, Sveg-Arlanda och Torsby/Hagfors-Arlanda.

– Det var välbehövligt, säger Jens Nilsson (S), ledamot i Europaparlamentets trafikutskott.

Trafikverket säger därmed upp pågående avtal på tre flyglinjer med Avies. Myndigheten kommer inte heller att teckna avtal enligt tilldelningsbeslutet från januari på linjerna Östersund-Umeå och Sveg-Arlanda.

– Det var välbehövligt, säger Jens Nilsson (S), ledamot i Europaparlamentets trafikutskott.

Lever inte upp till avtalskrav

På det två sträckorna blir det från den 25 oktober i år den danska flygoperatören Flexflight ApS som tar vid.

– Trafikverket har ett viktigt uppdrag att se till att det finns en grundläggande tillgänglighet för boende och näringsliv i hela Sverige. Vår bedömning är att Avies inte lever upp till de reglerade avtalskraven i tillräcklig omfattning för att vi ska kunna tillgodose denna tillgänglighet, utan snarare har uppvisat allvarliga brister i sin yrkesutövning. Vi måste därför bryta dessa avtal för att kunna säkerställa en fungerande trafik med god kvalitet på dessa flygsträckor, säger Stefan Engdahl, planeringsdirektör på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

”Allvarliga säkerhetsbrister”

Avises har visat upp flera brister i utförandet med inställda, försenade och felaktiga flygningar utan godtagbara skäl, uppger Trafikverket.

– Det är en operatör som vi har pratat om i snart ett år. Man har kunnat konstatera allvarliga säkerhetsbrister i den fyra utredningar som är avslutade och pågående. Vi är givetvis glada att Trafikverket nu väljer att avsluta avtal med Avies.

”En direktupphandling kommer omgående att påbörjas för att så fort som möjligt kunna komma igång med flygtrafiken på de berörda sträckorna under perioden fram till den 24 oktober 2015”, skriver Trafikverket.