Norwegian ställer in alla inrikesflyg

1 av 5
NYHETER

Nu slår pilotstrejken i Norwegian också mot svenska resenärer.

I stort sett alla inrikesflygningar har ställts in.

Samtidigt förväntas antalet strejkande piloter bli tio gånger fler.

I går meddelade att Norwegian ställer in samtliga inrikesflyg i Sverige, Norge och Danmark - och flygen mellan huvudstäderna Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Helsingfors.

Tidigt på onsdagsmorgonen var det relativt lugnt på Arlanda.

”Långa köer till SAS”

–  De flesta har fått sms med information. De som sökt sig hit är de som desperat behöver få en bokning med SAS. Det är ganska långa köer till SAS för att boka de här sträckorna som Norwegian också gör, säger Aftonbladets reporter på plats Angelica Karlsson.

Norwegians informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson säger att bolaget kommer att kunna genomföra enstaka flygningar under onsdagen.

– Merparten är inställda, men vi kommer att kunna genomföra enstaka flighter, bland annat Stockholm-Oslo och nån inrikesflygning. Men det står klart och tydligt på vår hemsida.

Redan på tisdagskvällen drabbades de första resenärerna, de som skulle flyga från Arlanda till Malmö, Umeå, Luleå och Helsingfors.

”Katastrofala effekter”

I stället för en timmes flygtur hem skulle Philip Jerand få tillbringa åtta timmar på ett nattåg till Umeå – med sittplats.

– Man blir jävligt trött. Jag har suttit här sedan fem och väntat på det här flyget. Nu får jag vänta i tre timmar på ett tåg i stället. Jag har ju läst om strejken och så men trodde inte det skulle hända förrän i morgon, sa Philip Jerand.

Han räknade med att bli över tio timmar sen hem.

Långdistanstrafiken ska i nuläget inte påverkas. På andra håll försöker Norwegian ersätta egna flygplan med inhyrda plan och besättningar, så kallad "wet lease".

Antalet strejkande piloter tiodubblas i dag:  från ett 70-tal norska piloter till 650-700 piloter i Norge, Danmark och Sverige.

Konflikten handlar om kollektivavtal och i princip kommer alla Norwegians piloter i Stockholm att också gå ut i strejk.

– Det handlar om hela basen i Stockholm, så vad gäller piloterna som arbetar på Norwegian påverkar det i så fall alla deras svenska flygningar, säger Martin Lindgren, ordförande i Svensk pilotförening.

Permitterar anställda

Pilotföreningen stöttar fackförbundet Parat fullt ut och motsätter sig utvecklingen där flygpersonal flyttas över till bemanningsföretag och får sämre arbetsvillkor.

– Det är en utveckling där man använder bemanningsföretag och tillfälliga anställningar i flygbranschen och det får katastrofala effekter för de som är anlitade under dessa former, säger Martin Lindgren.

Norwegian svarar med att permittera 800 kabinanställda.

– Blir det en stor strejk där flera hundra piloter strejkar kommer vi att behöva permittera kabinpersonal också, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef på Norwegian, till TT.

Permittering är en tillfällig stridsåtgärd som innebär att personalen får stanna hemma utan lön. Men enligt Charlotte Holmbergh Jacobsson är det inte ett sätt att försöka pressa piloterna till att avbryta sin strejk.

– Det är jättetråkigt och de här ska vara ett team men alla kollegor straffas, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

”Vill bara diskutera och inte förhandla”

Av de 800 som permitteras finns enligt Charlotte Holmbergh Jacobsson både norsk och dansk personal. Svenska kabinanställda ska inte beröras eftersom de är anställda av Proffice.

Flygbolagets ledning ska under gårdagen ha tagit initiativ till diskussioner med fackförbunden Parat och Norwegian Pilot Union.

– De vill bara diskutera och inte förhandla. Att de bjuder in är lite av ett spel för galleriet, säger Hans-Erik Skjæggerud, ordförande för Parat.

Norwegian menar att piloternas krav på att få till ett kollektivavtal med moderbolaget - i stället för med dotterbolaget Norwegian Air Norway (NAN) - inte är möjligt.

– Man kan inte ha kollektivavtal i ett bolag man inte är anställd hos, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Här kan du se alla inställda flyg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norwegian