29 ebolasmittade på flykt

1 av 19
NYHETER

Minst 29 ebolapatienter har flytt efter att beväpnade män attackerade och plundrade en klinik i Liberias huvudstad Monrovia, enligt AFP.

– Folk flydde med saker plundrade från patienterna. Hela West Point kan smittas, säger en polischef till AP.

Attacken ska ha ägt rum i natt i slumområdet West Point i Monrovia.

– De slog in dörren och plundrade stället. Alla patienterna flydde, säger ögonvittnet Rebecca Wesseh till AFP.

Händelsen bekräftas av George Williams, chef för Liberias vårdarbetarorganisation, skriver AFP.

De som tog sig in i kliniken plundrade den på bland annat madrasser, lakan och medicinsk utrustning. Flera av sakerna hade synliga fläckar från blod, spyor och avföring, säger Richard Kieh, som bor i området, till AP.

Ebola sprids via kroppsvätskor, och nu oroar sig många för att den dödliga smittan ska spridas i huvudstadens största slumområde.

Lokala medier har tidigare rapporterat om att patienter har smitit från kliniker eller flytt med hjälp av anhöriga på utsidan. I går flydde minst 17 misstänkta och bekräftade sjuka från ett isoleringscenter i Monrovia, enligt den liberiska tidningen Front Page Africa.

"Ebola är en bluff"

I går kallades tungt beväpnad polis in till slumområdet West Point i Monrovia, där hundratals invånare förhindrade att döda kroppar kunde hämtas, enligt Reuters.

Därefter forcerade de dörrarna till en isoleringsavdelning och tog med sig flera patienter. Många sa att ebola är en bluff, enligt Reuters.

Liberia är det land som har drabbats hårdast av ebolaepidemin. I går meddelade kenyanska myndigheter att de stänger gränserna för alla som reser från Liberia.

Byar isoleras

Landet, som krigshärjades så sent som för 11 år sedan, kämpar nu för att kontrollera det hittills allvarligaste utbrottet av ebolasmitta.

Flera byar i landet har nu satts i karantän, rapporterar Reuters.

I en av byarna bor Joseph Gbembo, som överlevde sjukdomen. Nu kämpar han med att ta hand om tio barn, alla under fem år, och stötta fem änkor efter att nio familjemedlemmar dött. Nu undviker de andra byborna honom.

– Jag är ensam. Ingen vill prata med mig och folk springer undan, säger han till Reuters.

Nu kräver hjälparbetare att de isolerade byborna får hjälp och förnödenheter.

– Om medicin, mat och vatten inte kommer dit så kommer byborna tvingas ut för att hämta mat och det kan göra att viruset sprids, säger Tarnue Karbbar, som jobbar lokalt för Plan International i Liberia.

Texten uppdateras