Nyheter

Jordanien till IS: Släpp piloten, annars hänger vi våra IS-fångar

Av: 

Anna Lindberg

NYHETER

Islamiska Statens, IS, mord på den japanske journalisten Kenji Goto fördöms över hela världen efter att en video, som av allt att döma visar avrättningen, släpptes i natt.

Den jordanska regeringen säger att den kommer att hänga sina IS-fångar, bland annat den kvinnliga jihadisten Sajida Rishawi, om IS inte släpper piloten Moaz al Kasasbeh fri.

I natt publicerades en video som ser ut att visa Islamiska Statens, IS, halshuggning av den japanske journalisten Kenji Goto.

Avrättningen gjorde Japans premiärminister synbart tagen och upprörd. På lördagen fördömde han dödandet och lovade att tillsammans med andra länder ställa Kenji Gotos mördare till svars.

Fördömanden har även strömmat in från hela världen och Shinzo Abe sa att Japan aldrig kommer att förlåta terroristerna, skriver Sveriges Radio.

Efter att videon på Kenji Goto publicerades har inget nytt kommit om den jordanske piloten Moaz al Kasasbeh. Han greps av IS på julafton efter att hans plan hade skjutits ner.

Den jordanska regeringen säger att man gör allt för att kunna rädda Moaz al Kasasbeh – och att man fortfarande är beredd att släppa den kvinnliga jihadisten och fången Sajida Rishawi i utbyte mot piloten. Det skriver Sveriges Radio.

Sajida Rishawi sitter fängslad i ett jordanskt fängelse, dömd till döden, sedan hon för snart tio år sedan deltog i ett terrorattentat mot ett bröllop i Amman.

Om inte piloten släpps fri, varnar Jordanien, kommer alla IS-fångar i jordanska fängelser att hängas – även Sajida Rishawi.

Sveriges Radio skriver att piloten Moaz al Kasasbeh och journalisten Kenji Goto ingick i samma paket när Japan och Jordanien förhandlade med IS via en mellanhand i Irak. Att släppa den kvinnliga jihadisten var något som Jordanien vägrade att göra – innan man visste om piloten Moaz al Kasasbeh var vid liv eller inte.

Kungen i Jordanien, Abdullah, pressades av mäktiga klaner att inte släppa den kvinnliga fången bara för att få den japanske journalisten.

Japan vill, enligt Sveriges Radio, inte gå närmare in på om varför gisslanförhandlingarna bröt samman. Utåt sett säger man att Jordanien gjorde sitt bästa för att rädda livet på Kenji Goto.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert: