Obama ger klartecken för bombning mot IS

1 av 4 | Foto: AFP
Irakiska kvinnor som har flytt från våldsamheterna i staden Sinjar i norra Irak.
NYHETER

Uppemot 50 000 yazidier uppges gömma sig för Islamiska staten i Sinjarbergen i nordvästra Irak.

Natten mot fredag gav USA:s president Barack Obama tillstånd för landets militär att slå till mot IS.

Man har också släppt ned mat till yazidierna.

En stor del av norra Irak – tillhörande Kurdistan – där de flesta av landets kristna bor, är nu under Islamiska statens (IS) kontroll. Det menar den kaldeiska ärkebiskopen i Kirkuk och Sulaymaniyya, Joseph Thomas, som för AFP berättar att flera städer helt tömts på invånare.

– Det är en katastrof, en tragisk situation. Vi uppmanar FN:s säkerhetsråd att agera omedelbart, säger han till AFP.

Under natten mot torsdag retirerade kurdiska trupper från staden Qaraqosh i norra Irak. IS har efter det tagit över staden, som är den största kristna staden i Irak. Normalt bor där 50 000 invånare, rapporterar TT.

Omringade i bergen

Omkring 200 000 människor tros vara på flykt efter den senaste tidens strider, skriver FN. Enligt BBC är en fjärdedel av alla kristna i Irak nu på flykt.

Många från minoritetsgruppen yazidier är också på flykt. Många har tagit sin tillflykt till Sinjarbergen i norra Irak.

Omkring 50 000 yazidier uppges gömma sig i bergen som IS-jihadisterna har omringat. Yazidierna lider brist på både mat och vatten.

Bergen ligger i Nineve-provinsen där IS tagit över flera städer. I ett uttalande gläds man åt erövringarna och att ”lära de sekulära kurderna en läxa”.

Islamiska statens mål är att skapa ett kalifat som sträcker sig från Syrien till Irak. I det senare landet har man gått till hård attack mot religiösa minoriteter. Alla som inte går med på extremistgruppens stränga tolkning av Islam – kristna, shiamuslimer, yazidier, shebaker och sunnimuslimer som inte anses tillräckligt hängivna – hotas av gruppen

Luftanfall och förnödenheter

Vid halv fyra, natten mot fredag, höll USA:s president Barack Obama ett tv-sänt tal angående situationen i Irak. Han menade att man kommer att släppa ”matbomber” till de yazidier som gömmer sig för IS. Han sa också att han gett klartecken för den amerikanska militären att slå till mot terrorgruppen om den avancerar mot kurdiska staden Erbil i Irak. Det handlar om att stoppa potentiellt folkmord, menade Obama.

– Vi måste agera och vi måste agera nu, säger Obama

Amerikanska luftanfall i Irak innebär ett skifte i USA:s taktik i landet, som man lämnade militärt i slutet av 2011 efter ett knappt decennium av krig.

Obama poängterade att inga marktrupper kommer att ingå i eventuella insatser mot IS.

FN i akutmöte

Strax efteråt sa en högt uppsatt källa inom den amerikanska administrationen att USA börjat ge militärt stöd till Iraks kurdiska peshmerga-styrkor. Vilken typ av stöd det rör sig om framgick inte av källan, rapporterar TT.

Under torsdagskvällen satt FN:s säkerhetsråd i ett extrainsatt, akut möte med anledning av situationen i Irak. Strax efter halv ett, natten mot fredag, fördömde man attackerna från IS och ber det internationella samfundet att stödja den irakiska regeringen och landets folk.