Kom du också till största folkfesten

1 av 6 | Foto: Tobbe Eks mamma Elaine Ek
NYHETER

Kom.

Kom du också.

Ta med dina vänner till Stockholms största folkfest.

Förra året såg en halv miljon svenskar Pride-paraden. En av dem var min mamma. Hon hade ett band runt sig med texten "Stolta föräldrar till homosexuella barn" och hon såg så lycklig ut.

Lycklig över att få dela min och alla andras glädje i paraden. Glädje över att få vara oss själva och bli accepterade.

Och jag var lycklig. Är lycklig. Lycklig över att ha en så fantastisk mamma. Stolt son till heterosexuell förälder.

Det finns så många som inte får känna den känslan jag upplevde i paraden förra året.

Så kom du också. Visa att du tycker att det är en mänsklig rättighet att få älska den man vill.

Låt dig ryckas med i glädjen som finns i paradtåget, dansa med till musiken. Skratta åt knäppa kläder, karnevalsbus och annat galet.

Och tänk på de som inte kan marschera i sitt eget pridetåg. De som lever i länder där det är dödsstraff att vara homosexuell eller där bara ordet gay innebär att man åker på stryk.

Tänk också på dem i tåget som inte har en mamma som är stolt över sin son eller dotter. Som inte får stöd hemifrån utan snarare förskjutits av sin familj. För de finns fortfarande i vårt öppna Sverige. Att komma ut är fortfarande verkligen ingen gladschlager för många.

Så kom till paraden för att visa dina vänner, bekanta, din familj, kollegor och alla du inte känner att det måste vara en mänsklig rättighet att älska den man vill.

Var inte rädd att ryckas med i tåget. Oavsett om du är hetero, bi, homo eller trans så är alla välkomna i Prideparaden. Så länge du känner att alla har rätt att älska den man vill.

Och du, om du ser en naken rumpa, en tutte eller kanske två, så var inte rädd. Bli inte pryd. Såna grejer har ju alla människor. Och det kan väl vara lite kittlande med naket ibland oavsett vilken sexuell läggning man har?

Och den där skinkan du får en skymt av, det där bröstet som sticker fram, Det kommer vara en försvinnande liten del av en parad fylld av tusentals som på olika sätt demonstrerar, manifesterar, festar och hyllar rätten att älska den man vill.

Och lite naket har ju ingen dött av. Det är därför även de som vill visa en liten stjärt eller ett litet bröst finns med oss i tåget, heteron som HBT, för att vi är accepterande och öppna för allas frihet.

Så kom med. Gör som min mamma gjorde förra året. Fira Pride med oss och dansa, hoppa, studsa, tjoa fram genom Stockholms gator för kärlekens skull.

Kom och visa att du är en stolt förälder, eller stolt kusin, stolt syskon, stolt barn eller stolt kompis. Kom och var stolta med oss!

ARTIKELN HANDLAR OM

Pride