Tvingas sova med larver i sängen

Autistiske Robert, 27, uselt behandlad av kommunen

Gravt förståndshandikappade Robert, 27, tvingas sova med larver i sängen och bajs på kroppen.

Nu riktar hans anhöriga kraftig kritik mot biståndshandläggaren:

- Det räcker inte med 58 timmars hemtjänst i månaden, han borde ha personlig assistent dygnet runt. Robert kan inte vara ensam själv, säger svågern Alireza Akhondi.

Robert Lindström är autistisk, gravt förståndshandikappad och väger omkring 200 kilo. Han bor ensam i en trerummare i Vällingby sedan mamman togs in på ett korttidsboende för sju månader sedan.

Sedan dess har systern Sara Lindström och hennes make Alireza Akhondi gjort allt de kan för att Stockholms kommuns biståndshandläggare ska ge Robert den hjälp han behöver. Biståndshandläggarens beslut om 58 timmars hemtjänst i månaden räcker inte, enligt Alireza Akhondi:

- Boven i dramat är biståndshandläggaren, inte hemtjänsten. Hemtjänsten gör så gott de kan, men de har inte rätt utbildning för att handskas med en förståndshandikappad pojke, säger han.

Bajs på kläderna

Efter två veckors semester åkte paret hem till Robert i söndags:

- När vi vände på lakanen var det larver i sängen och han hade bajs på kläderna. Sedan tidigare har han sår på hela kroppen, det har de inte heller gjort något åt.

Alireza är också kritisk till att det aldrig finns någon mat i Roberts kyl när de kommer på besök, att han inte har något trygghetslarm och att han är helt understimulerad.

Hemtjänstbolaget Colonia Care har anlitats av kommunen för att hjälpa Robert. Företagets verksamhetschef Kerstin Johansson säger:

- Han har haft fel boende hela tiden. Vi har gjort mycket mer än vi borde göra, men vi har inte resurser att sköta honom på bästa sätt. Han äter upp all mat i kylen väldigt snabbt.

Hemtjänsten får inte gå in

Hon konstaterar samtidigt att Robert ibland säger nej till att bli duschad, och att de då inte kan tvinga honom. Kerstin Johansson säger också att larverna (som förmodligen är pälsängerlarver) hittades i mammans säng, i ett rum i lägenheten som hemtjänsten inte får gå in i.

Alireza Akhondi känner inte till om biståndshandläggaren förbjudit hemtjänsten att gå in i mammans rum, men säger:

- Det finns två sängar i lägenheten. Ibland sover han i den ena, ibland i den andra. Vi har varit tydliga med att han sover i båda rummen, eftersom mamman inte har bott där på sju månader.

”Kan inte ha det så här”

I dag måndag hade Alireza och Sara ett möte med biståndshandläggarens chef, Kerstin Medin. Hon är vikarierande avdelningschef på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning. Medin hänvisar till sekretess och vill inte diskutera Roberts situation när Aftonbladet ringer upp.

Enligt Alireza slutade dagens möte med att Medin lovade att byta ut Roberts biståndshandläggare. Dessutom ska Robert inom kort få flytta in i en gruppbostad för förståndshandikappade.

Alireza är fortsatt kritisk till att Robert ännu inte fått alla insatser han har rätt till enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade):

- Robert kan inte ha det så här, det är inte värdigt. Han har rätt till en personlig assistent och en kontaktperson.

Publisert: