Nyheter

De bryter inte mot några regler

Av: 

Erik Wiman

Richard Aschberg

Peter Lindqvist

NYHETER

En resenär tvingades betala rekordsumman 38 000 kronor för de dryga fyra milen mellan Frihamnen i Stockholm och Arlanda.

Det berättar Tommy Åhslund, på Swedavia som driver flygplatsen.

– När de kom ut till Arlanda och fick reda på att resan kostade en förmögenhet kontaktades polisen, men de kunde inget göra.

Bilden av Stockholm som en stad med kaos i taxibranschen och kunder som känner sig grundlurade sprider sig över världen. Förra året gjorde BBC ett tv-inslag om situationen.

Peter Lindqvist är vd på Stockholm Visitors Board. Han anser att taxiskojarna svärtar ner huvudstadens rykte.

– Resenärer som kommer hit kan bli av med hela reskassan på en enda taxitur och de har ingen möjlighet att överklaga. I mina ögon är det här det största problemet för turistnäringen i dag.

Det finns ett lagförslag ute på remiss som bland annat innebär att taxibolag medhöga priser måste ge kunderna ett muntligt besked om vad resan kan kosta.

– Förslaget är bra, men allt sånt här tar för lång tid, säger han och påpekar att det är bråttom med tanke på situationen.

Får skriva på avtal

Tommy Åhslund som jobbar taxifrågor på Arlanda beskriver också en hel del problem.

– Det här med de jättehöga priserna som man hör talas om handlar ofta om körningar från Stockholm mot Arlanda. Det hänger ihop med att det är fri prissättning för taxi sedan avregleringen 1991.

För att komma till rätta med problemen har Arlanda sedan länge ett system som innebär att förarna får skriva på ett avtal att inte ta ut mer än ett maxpris på 675 kronor för en resa till Stockholm. Förarna som har avtal utrustas med en speciell transponder som ger dem tillträde till en parkering vid ankomsthallarna. Men det finns ingen kontroll över vilka som kör till flygplatsen och släpper av passagerare.

Fick betala 38000 kronor

Tommy Åhslund känner till flera skräckexempel.

– Det värsta scenariot som vi råkat ut för är en resa från Frihamnen till Arlanda där kunden fick betala 38 000 kronor.

Tommy Åhslund berättar att polisen kopplades in på ärendet, men att de inte kunde göra något eftersom prissättningen med närmare tiotusen kronor per mil fanns med på en liten dekal på den aktuella taxibilen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter