”Ingen rosbeklädd matta för Löfven”

Av: Anders Munck

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

De rödgröna ser ut att gå mot valseger.

SD ökar kraftigt och hamnar av allt att döma i vågmästarställning.

– Stefan Löfven kommer inte att gå in på en rosenbeklädd matta i Rosenbad, snarare törnbeklädd, säger Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.

Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.
Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.

De flesta av de 5 837 distrikten är räknade, och allt tyder på att det blir maktskifte i Sverige. De rödgröna leder just nu över Alliansen med nästan fem procentenheter.

Tuffa förhandlingar

Men det lär bli tuffa förhandlingar kring regeringsbildningen. Om Stefan Löfven ska kunna bli statsminister måste han troligen lyfta in både Miljöpartiet och Vänsterpartiet i regeringen.

– Bara S och MP skulle bli en väldigt svag regering med 38 procent av rösterna. De skulle till och med bli mindre än Alliansen om det står sig. Därför måste de ha ett organiserat samarbete med ett annat parti för att få igenom sin budget, säger Lena Mellin.

V:s partiledare Jonas Sjöstedt har sagt att partiet kan samarbeta med S och MP om de får igenom sina viktigaste krav i sin budget. Men det bedömer Lena Mellin som mycket svårt.

– Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har väldigt olika synsätt på exempelvis ekonomin, försvaret och föräldraförsäkringen, säger Mellin.

SD vågmästare

Sverigedemokraterna hamnar i vågmästarställning med omkring 13 procent av rösterna. Men Mellin tror inte att partiets inflytande ökar.

– Ingen kommer samarbeta med dem. De kommer ha samma makt som de haft sedan tidigare. Reinfeldt har sagt att Moderaterna lägger ner sina röster om de rödgröna är större än Alliansen och därigenom kan få igenom sin budget.

Fi:s resultat ser ut som en besvikelse jämfört med SVT:s Valundersökning. Partiet ligger just nu på 3,1 procent av rösterna – och partiet kommer troligen inte in i riksdagen.

Publicerad: