Stora förseningar för tåg söder om Stockholm

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Trafikverket: Kommer bli kraftiga förseningar

Flera resenärer vittnade om att det slog upp gnistor kring tågloket som skulle ta dem mellan Stockholm och Göteborg.

Nu tvingas de byta tåg.

– Förseningarna kommer att bli kraftiga, säger Monica Näslund, presskommunikatör på Trafikverket.

Strax innan klockan 14 på måndag eftermiddagen fick tågresan ett abrupt slut. Flera resenärer larmade om att det blixtrade över taket.

– Sedan sprang personalen med brandsläckare. De ska ha släkt en mindre brand i tågloket. Det går inte att ta sig härifrån. Det är smockfullt på tåget, säger resenären Carl Gustaf von Konow.

”Står helt stilla”

SJ bekräftar att det slog upp gnistor från lokets förarbod.

– Vi vet i nuläget inte vad som orsakade gnistan i förarbordet och att det blev kortslutning på elnätet utan det får den tekniska utredningen visa, säger Maricka Berggren på SJ:s presstjänst.

Tåget stod i 30 minuter stilla mellan Stockholm södra och Årstaberg, och var på väg till Göteborg. Det uppges nu rulla igen.

– Vi ska ta loket till Flemingsberg. Där får resenärerna kliva på ett nytt tåg som tas till Göteborg. Sedan tar vi in loket till verkstan, säger Berggren.

Kraftiga förseningar

Enligt Trafikverket rör det sig om en skadad kontaktledning.

– Det är någon fågel som har orsakat någon slags kortslutning. Det är en elbuss på väg till platsen, säger Lars Hedström, presskommunikatör hos Trafikverket.

Från början var två av fyra spår strömlösa. Ytterligare ett spår ska nu vara i bruk.

– Förseningarna kommer att minska lite grann. Ett till spår piggar upp. Men det är ändå kraftiga förseningar, kraftigaste för pendeltågen. Där är det upp till 30 minuters förseningar, säger Hedström.

Samtliga tågresenärer som åker söder om Stockholm kan förvänta sig förseningar.

– Det rör både olika fjärrtåg och pendeltåg, säger Monica Näslund, presskommunikatör hos Trafikverket, som nu uppmanar resenärerna att hålla sig uppdaterade:

– Man bör vara uppmärksam om man ska ut och resa.

Under eftermiddagen meddelade Trafikverket att felet skulle vara åtgärdat klockan 16.30. Vid 16:45 meddelar man att ny preliminär tid för åtgärd är klockan 18:00.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN