Fransk vänsterpolitiker riskerar fängelse för tweet om hjältepolis

NYHETER

Polisen Arnaud Beltrame – som bytte ut sig själv mot en gisslan under fredagens terrordåd – har hyllats världen över för sitt hjältemod.

Men vänsterpolitikern Stephane Poussier riskerar nu fängelse i sju år efter att ha firat hans död i två inlägg på Twitter.

– Stephane Poussier häktades 11.30 söndag förmiddag, misstänkt för att ha rättfärdigat terrorhandlingar, säger åklagaren David Pamart till AFP.

När ett gisslandrama utspelade sig på en mataffär i sydfranska staden Trèbes i fredags, förhandlade polisen Arnauld Bertrame, 44, med terroristen.

1 av 11 | Foto: LA GAZETTE DE LA MANCHE
Arnaud Beltrame.

Bertrame erbjöd sig själv i utbyte mot en kvinnlig gisslan – och fick betala med sitt liv. Innan Arnauld Bertrame dog på sjukhus, efter att ha fått kniv- och skottskador, vigdes han på sin dödsbädd.

Arnould Bertrame har hyllats världen över. Bland annat har Frankrikes president Macron och inrikesminister Colomb prisat hans hjältemod.

 

Firade ”en färre Macron-väljare”

En politiker för vänsterradikala La France Insoumise stämde inte in i hyllningarna, och sitter nu häktad för att ha skrivit Twitterinlägg som välkomnar Arnould Beltrames död.

På Twitter skrev Stephane Poussier att ”Varje gång en polis är skjuten... tänker jag på min vän Remi Fraisse,” och syftade då på miljöaktivisten som dödades av en distraktionsgranat under en protest 2014.

”Och denna gång var det en polis, bra! Det betyder även en färre väljare av Macron.”

 

Kan få fängelse i sju år

Stephane Poussier greps i sitt hem i Dives-sur-mer, nordvästra Frankrike, under söndagen.

– Stephane Poussier är häktad sedan 11.30 söndag förmiddag, misstänkt för att ha rättfärdigat terrorhandlingar genom kommentarer som publicerades på hans Twitter-konto i går, säger åklagaren David Palmart till AFP.

På straffskalan finns uppemot sju års fängelse och böter på 100 000 euro.

 

Melenchon tar avstånd

Twitterkontot har stängts ned och inläggen är raderade. Ledaren för La France Insoumise, Jean-Luc Melenchon, har fördömt uttalandet och uppgett att partiet kommer anmäla honom för att rättfärdiga terrorism.