Strömavhopp från Svenska Akademien – tre ledamöter hoppar av

Peter Englund är den tredje ledamoten att hoppa av från Svenska Akademien efter Klas Östergren och Kjell Espmark.

”Beslut har fattats som jag varken tror på eller kan försvara, och jag har därför bestämt mig för att inte längre delta i Svenska Akademiens arbete.”, skriver Peter Englund i ett brev till Aftonbladet.

Enligt Aftonbladets uppgifter har avhoppen föregåtts av en omröstning om ledamoten Katarina Frostensons framtid i Akademien.

Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare Peter Englund hoppar av.

Det uppger han i ett brev till Aftonbladet där han själv skriver om en spricka i akademien:

”När krisen över den s.k. Kulturprofilen inleddes i november förra året härskade från början något som verkade vara samsyn i Svenska Akademien. Med tiden har dock en växande spricka uppenbarat sig – Sara Danius åtgärder har i samband med detta utsatts för en växande intern kritik, en kritik jag själv finner både oberättigad och orättfärdig. När det så blivit dags att dra slutsatserna av den utförda advokatutredningen har majoriteten i sina avvägningar, enligt mitt sätt att se det, tagit alltför stor hänsyn till enskilda, och alltför liten hänsyn till stadgarna, ja till vad som är själva idén med sammanslutningen. Beslut har fattats som jag varken tror på eller kan försvara, och jag har därför bestämt mig för att inte längre delta i Svenska Akademiens arbete.”

”Konstigt att få veta så här”

Peter Englund blir den tredje ledamoten att hoppa av under fredagen efter att Klas Östergren och Kjell Espmark tidigare meddelat sin avgång.

Historikern Peter Englund var ständig sekreterare för Svenska Akademien 2009–2015 och har därefter varit ledamot.

Bakgrunden till de tre avhoppen är en omröstning som hållits tidigare i år gällande uteslutning av poeten Katarina Frostenson, som har kopplingar till den man som i media benämnts som ”Kulturprofilen” och som anklagas för en rad sexuella ofredanden och övergrepp.

Omröstningen, som utförs genom att svarta och vita bollar läggs i ett kärl enligt ett ålderdomligt förfarande, ska ha utfallit till Katarina Frostensons fördel, uppger källor för Aftonbladet.

Uppgifterna bekräftas av akademiledamoten Anders Olsson som uppger för TT att de tre avhoppade ledamöterna, tillsammans med några till, ville att Katarina Frostenson skulle uteslutas.

– Akademien har bestämt sig för att med klar majoritet inte utesluta ledamoten och där har de tre haft en avvikande uppfattning, säger han till nyhetsbyrån.

Enligt Akademiens stadgar krävs två tredjedelars majoritet för att en ledamot ska kunna uteslutas.

Danius ej på mötet

Aftonbladet har tidigare i dag rapporterat om att det under gårdagens veckovisa torsdagsmöte i Akademien uppstått konflikt om ett pressmeddelande som ska skickas ut under nästa vecka.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska ständiga sekreteraren Sara Danius inte ha deltagit på gårdagens möte och när Aftonbladet tidigare sökt henne har beskedet varit att hon är på semester till 9 april.

Uppgifterna om mötet i går kväll bekräftas av Sture Allén, tidigare ständig sekreterare, som var på plats.

– Ja, vi beslöt i går att vi skulle formulera ett pressmeddelande som skulle skickas ut i nästa vecka. Vi fick helt enkelt jämka ihop oss och ta beslut om en exakt formulering, säger Sture Allén till Aftonbladet.

Kungen har informerats

Samtidigt har advokatbyrån Hammarskiöld & Co under flera månader utrett Svenska Akademiens kopplingar till den så kallade Kulturprofilen som anklagas för en rad sexuella övergrepp.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska utredningen nu vara klar och i samband med ett möte i går ska Akademien ha formulerat ett pressmeddelande som från vissa håll mötte hård intern kritik.

Kungen, som är beskyddare av Svenska Akademien, har i dag informerats av hovet om avhoppen, enligt informationssekreterare Johan Tegel.

Vad är hans reaktion?

– Det har jag ingen uppgift om.

Publisert:

LÄS VIDARE