Trump avslöjad – ”muren” är bara gammalt staket

avHans Österman

NYHETER

I onsdags twittrade Donald Trump ut bilder och skrev att de visade starten på murbygget mot Mexiko.

Nu avslöjas att det egentligen handlar om en renovering av ett existerande staket – som funnits sedan nittiotalet.

Löftet att bygga en mur mot Mexiko – och att låta Mexiko betala för den – var en bärande del i Donald Trumps presidentvalskampanj.

I onsdags twittrade han att han fått en genomgång om ”starten på vår södra gränsmur” och la upp bilder på byggkranar vid ett högt metallstaket.

Nu avslöjar Buzzfeed News och flera andra medier att bilderna inte alls visar starten på Trumps utlovade murbygge.

I själva verket är det ett lokalt byggprojekt som pågår sedan flera månader vid ett existerande metallstaket i Calexico, gränsstad mellan Kalifornien och Mexiko.

Uppfördes på nittiotalet

Staketet uppfördes enligt Buzzfeed redan på nittiotalet och har saboterats av smugglare hundratals gånger bara de senaste två åren. Planerna på att renovera den 3,6 kilometer långa sektionen har funnits sedan 2009 när Obama var president.

Nu ska staketet, enligt gränspolisen, ersättas med en nio meter hög mur i vad som beskrivs som pollar-stil.

– Först och främst, detta är inte Trumps mur, sa gränspolisens talesman Jonathan Pacheco till Los Angeles Times när renoveringen började tidigare i mars.

Men när tidningens reporter ber departementet för inrikes säkerhet, Homeland Security, att svara på om staketrenoveringen i Calexico är samma sak som Trumps mur blir mejlsvaret ett ord:

”Ja!”

Flera av bilderna som Trump publicerade användes av gränspolisen i en tweet redan i februari.

Upprepade sitt påstående i ett tal

Ändå upprepade Trump i ett tal i Ohio på torsdagskvällen att bygget av hans mur var igång och refererade till bilderna han själv publicerat på Twitter dagen innan.

Det verkliga bygget av Trumps utlovade mur tycks dock ha gått i stå. En talesperson för gränspolisen uppger för Buzzfeed att Homeland Security fortfarande utvärderar olika prototyper och att inga nya sektioner har börjat byggas.

I tisdags rapporterade CNN att Trump har diskuterat att muren ska finansieras via USA:s militärbudget och inte betalas av Mexiko.

Nu får Trump kritik av vissa av sina egna supportrar som påpekar att bilderna inte alls föreställer byggstarten av hans utlovade mur.

Trumps vallöften - så har det gått 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM