Trafikverket om tjälen: "Det blir tufft i år"

avTT

Foto: Mons Brunius/TT
En landsväg med tjälskador i Enköpings kommun. Arkivbild.

Mars blev kallare än på många år och i stort sett hela landet har tjäle i marken. Dessutom har de senaste månadernas väder skiftat mellan milt och kallt. Trafikverket fruktar därför stora tjälskador på vägarna.

– Vi hoppas, nästan ber, att det ska tina långsamt, säger presschefen Bengt Olsson.

Våren är rejält försenad, och än så länge är tjälen djup i stora delar av landet. Skulle värmen nu komma fort kan det leda till att många av landets vägar spricker upp av alla tjälskador. Då blir det bråda dagar på Trafikverket.

– Vi tror att det kommer att bli lite tuffare i år, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Kyla och snö

Trafikverket ser flera orsaker till att det kan bli svåra tjälskador på landets vägar. Den långa vintern har gjort att vattnet fryst långt ned i marken. På många håll har det också kommit mycket snö som nu plogats upp vid sidan av vägarna.

– När det ligger mycket snö och is i diken vid sidan av vägarna, eller om det finns upplogade snöhögar, så rinner vattnet inte bort från vägen lika lätt. Då har vi fortfarande kvar en del sprängkraft i det kalla vattnet, säger Olsson.

Ovanpå det har temperaturerna skiftat mellan kallt och varmt både i februari, mars, samt i höstas. Mars började med sträng kyla, sedan blev det något varmare.

– Den typen av förändringar i vägarna och i underlaget under vägarna är inte så bra, säger Olsson.

Beroende av tips

Att hålla koll på hela det statliga vägnätet är en utmaning. Myndigheten följer läget genom mätstationer som visar temperaturen i marken. Trafikanternas tips är en annan viktig källa. Var naturen har slagit till, och hur illa skadad vägen är, vet Trafikverket dock inte förrän skadan är skedd.

– Det är alltid en utmaning. Vi får tyvärr jobba en hel del i efterhand, säger Olsson.

Med tanke på att våren dröjer kan underhållsarbetet av vägarna pågå hela april och en bit in i maj, tror Trafikverket. Innan tjälen gått ur och snön smält är det svårt att bedöma skadorna på vägarna.

– Vi hoppas, nästan ber, att det ska tina långsamt, säger Olsson.