Bekräftar att nervgift användes mot spionen

avTT-AFP

NYHETER

Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, bekräftar att det var nervgift som användes mot den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal.

OPCW har utrett förgiftningen på uppdrag av den brittiska regeringen, som anklagat Ryssland för att ligga bakom.

Organisationen namnger inte giftet, som Storbritannien hävdat är ett gift vid namn novitjok som utvecklades i dåvarande Sovjetunionen under 1970- och 80-talen.

De fyra laboratorierna som utfört testerna fastställer dock att substansen är ovanligt ren, vilket stödjer den brittiska regeringens uppfattning om att en stat varit inblandad.

Foto: AP/TT
Platsen där Sergej och Julia Skripal hittades. Arkivbild.

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson säger att det är uppenbart att Ryssland ligger bakom nervgiftattacken.

– Det kan nu inte finnas någon tvekan om vad som användes och det finns ingen alternativ förklaring till vem som var ansvarig, sade Johnson efter att OPWC:s resultat offentliggjorts.

Han anser att bara Ryssland har medlen och motiven och har en historia av attacker mot tidigare spioner.

Julia Skripal skrevs tidigare i veckan ut från det sjukhus där hon vårdats sedan attacken i Salisbury i början av mars, och har förts till en säker plats. Hennes pappa är fortfarande inlagd. I onsdags meddelade den 33-årige ryskan att hon i nuläget inte är intresserad av den hjälp som Rysslands ambassad i London har erbjudit.

Ryssland förnekar inblandning i giftattacken. Fallet har lett till bottenfrusna relationer mellan London och Moskva.

De kritiserade Putin – och mördades 00:48