Bergsguide om dödslavinen: ”Alltid en risk”

Foto: Mats Lennartson / TT
Laviner och lavinfara i Bydalen i Årefjällen. Arkivbild.
NYHETER

Lavinprognosen för Kebnekaisefjällen låg på en trea på en femgradig skala, vilket innebär ”betydande lavinfara”.

Ändå valde guideföretaget att genomföra helikopterskidåkningen som slutade med att en norrman i 60-årsåldern omkom.

Gruppen skidåkare, som utöver den 60-åriga norrmannen bestod av ett tiotal andra norska och franska turister, hade flugits upp på en fjälltopp med helikopter för att sedan ta sig ner på skidor. Men när de åkte genom Nalloområdet vid Kungsleden och fjälltoppen Sielmatjåkka utlöstes en lavin.

– Olyckan hade möjligtvis kunna förebyggas genom att ta del av vår lavininformation. Man hade nog koll på det här, men åkte i alla fall, säger Fjällsäkerhetsrådets talesperson Per-Olov Wikberg.

Företaget bedömer riskerna

Fjällsäkerhetsrådet, som ligger under Naturvårdsverket, består av representanter från flera myndigheter och organisationer med samlad kunskap om fjällsäkerhet. Enligt Per-Olov Wikberg är det deras ansvar att förebygga eventuella olyckor genom information och prognoser.

– Men sedan är det upp till företagen att ta del av detta och bedöma hur stora riskerna är, säger han.

Gruppen bodde vid tillfället på Abisko mountain lodge som ägs av den auktoriserade bergsguiden Dick Johansson. Han försvarar guideföretagets beslut att genomföra turen och avfärdar att det skulle handla om oaktsamhet.

”Handlade om otur”

– Det är inte så att de här människorna gjort något fel, det måste man ha klart för sig. Vi internationella bergsguider lever med den här verkligheten och kan köra när det är en fyra också. Vi gör en noggrann säkerhetsbedömning och följer Konsumentverkets rekommendationer – men det finns alltid en risk, säger Dick Johansson.

– På vintern handlar det om lavinsäkerhet och på sommaren om stenras. Dödsfall är dock väldigt, väldigt ovanligt och i det här fallet handlade det om otur.

TT har försökt nå guideföretaget utan framgång.

Vet du mer? Tipsa Aftonbladet 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM