Hälften av alla flyg i Europa riskerar bli försenade

avCecilia Wugk

NYHETER

Hälften av alla flyg i Europa riskerar att bli försenade på grund av ett datorfel.

– Vi utgår från att det kommer ha påverkan på flygtrafiken under kvällen, säger Fredrik Elgh, pressansvarig på Swedavia.

Europa hotas av flygkaos efter ett datorhaveri. Det rapporterar Eurocontrol, en organisation som styr luftrummet över delar av Europa.

”I dag väntas 29 500 flighter i den europeiska flygtrafiken. Uppskattningsvis hälften av dessa kan drabbas av vissa förseningar som ett resultat av systemets avbrott”, meddelar Eurocontrol i ett uttalande.

– Eurocontrol rapporterade in problemet vid 16-tiden och meddelade att de jobbar på en lösning just nu, säger Sofia Bergström Malm på Luftfartsverket.

Problem med slothanteringen

Enligt Luftfartsverket handlar det om ett problem med systemet för slothantering. Systemet är till för att styra ankomster och avgångar vid Europas större flygplatser. En slot är en tilldelad tid för start och landning.

– Man räknar med att problemet ska vara åtgärdat sent i kväll, säger Sofia Bergström Malm.

Datorfelet som går under namnet ”Enhanced Tactical Flow Management System” innebär inte några säkerhetsrisker för flygplan, skriver Eurocontrol på sin hemsida.

Förseningar i Europa

Problemet leder till förseningar i flygtrafiken i stora delar av Europa. Datorfelet har under eftermiddagen haft viss påverkan på flygtrafiken i Sverige.

– Under eftermiddagen har vi sett viss påverkan vid Arlanda, framför allt på ankomster från Europa, säger Fredrik Elgh, pressansvarig på Swedawia.

Under kvällen beräknas förseningarna öka och både trafik till och från Sverige beräknas påverkas.

Vi utgår från att det kommer ha påverkan på flygtrafiken under kvällen då vi går in i en ökad frekvens av flygtrafik, säger Fredrik Elgh.

I nuläget är det oklart hur pass omfattande förseningar det kommer att bli.

– Vi kan bara säga att flyg till och från Europa kommer påverkas, om man ska med en flight ska man hålla sig uppdaterad på Swedawias hemsida, säger Fredrik Elgh.

Är du drabbad? Hör av dig!

Det gäller när den nya flygskatten träder i kraft 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM

Flygtrafik

Europa