Därför blir vissa kallare om händerna

Publicerad 2018-02-15

Lider du av kalla händer så här års? Det kan bero på din muskelmassa. Enligt forskare på universitetet i Cambridge har muskelmassan större betydelse än fett, vilket man tidigare trott, skriver Science Daily.

En ny studie från universitetet i Cambridge visar att muskelmassan är viktigare än mängden fett på kroppen.

Muskler viktigare än fett

I studien deltog 114 personer, mellan 18 och 50 år, vars fett och muskelmassa mättes. Testpersonerna fick sedan doppa sina händer i iskallt vatten i tre minuter. Forskarna undersökte därefter med en värmekamera hur snabbt det gick för personerna att bli varma igen och kom fram till att de med mer muskelmassa fick upp värmen mycket snabbare än de med mindre.

– Vi ville studera kroppsstorleken och kroppssammansättningens inverkan på värmeförlust och uppvärmning i händerna för att avgöra om de påverkar handtemperaturen och fingerfärdighet under kalla förhållanden, skriver forskaren Stephanie Payne, i studien.

Tjejer fryser mer om händerna än män.

Viktigt för kvinnor och barn

Enligt forskarna är insikten viktig även i kommersiella sammanhang.

– Till exempel är kvinnor och barn mindre benägna att ha en hög muskelmassa, därför bör kläder för kallt väder, som till exempel handskar, produceras och marknadsföras med det i åtanke, skriver forskarna.

Enligt forskarna har vissa befolkningar anpassat sig för att klara av svår kyla genom att exempelvis snabbt förlora blodflödet till händerna för att på så vis hålla resten av kroppen varm, medan exempelvis inuiter har periodisk blodtillförsel till händerna för att motverka köldskador.

”Man har alltid trott att fett fungerar som isolering och är den mest avgörande faktorn för värmereglering, men det är faktiskt musklerna som spelar den viktiga rollen. Kroppen är ett fantastiskt, dynamiskt system som använder muskler för att skapa värme för att hålla resten av kroppen varm, inklusive dina händer”, skriver forskarna.