38 döda efter fladdermusbett

NYHETER

Vampyrfladdermössen misstänks ha rabies – indianstam hårt drabbad

Foto: SÖRJER SINA DÖDA Indianer ur warao-stammen i Venezuela sörjer ytterligare ett offer för den mystiska sjukdomen som orsakat 38 människors död i området.

Minst 38 personer har dött i Venezuela efter att ha blivit bitna av vampyrfladdermöss. Medicinska experter tror att fladdermössen bär på rabies – och smittan riskerar att spridas.

De som dött tillhör ursprungsbefolkningar i mindre byar – många av dem är barn. Enligt forskare på Berkeley-universitet i Kalifornien pekar alla symtom på rabies, uppger CNN.

– De som drabbas får feber, smärta och stickningar i fötterna följt av successiv förlamning. Offren har en extrem rädsla för vatten och brukar få konvulsioner och bli stela innan de dör, säger folkhälsospecialist Clara Mantini-Briggs på Berkeley.

Alla har dött inom två till sju dagar efter att symtomen kommit. Forskare ska nu undersöka blodprover för att bekräfta den dödliga sjukdomen.

Miljöförstöring ökar spridning

Rabiessmitta genom vampyrfladdermöss är ett problem i tropiska områden i Sydamerika, Brasilien och Peru, enligt Charles Rupprecht, rabiesexpert vid Smittskyddsinstitutet i Atlanta.

Han menar att miljöförstöringen – bland annat gruvdrift, skogsavverkning och dammbyggen - kan göra att rabies ökar.

– Vampyrfladdermöss är mycket anpassningsbara, säger Rupprecht. När deras naturliga jaktmarker och byten väljer de lätt mänskliga offer istället.

Befolkningen ska vaccineras

Det finns två saker att göra enligt Rupprecht.

– Man kan minska risken att bli biten och vaccinera de som bor i riskområdena, säger han till AP.

I Venezuela planerar man nu att dela ut myggnät för att hindra fladdermusbett och skicka vaccin-båtar till avlägsna byar, enligt den statliga bolivianska nyhetsbyrån.