Gott om lediga studieplatser

NYHETER

4101 lediga platser på kurser och program

Kom du inte in på utbildningen du sökte?

Eller har du i sista stund plötsligt kommit på att du vill studera nu i höst?

Än är det inte försent – det finns lediga platser på landets universitet och högskolor.

Arkeologi, molekylärbiologi, konstfilosofi. Utbudet är stort när man ser till lediga kurser och utbildningar på Sveriges universitet och högskolor. På webbsajten studieplatser.nu listas totalt 4101 kurser och program där det fortfarande finns lediga platser på exempelvis Stockholms universitet, Umeå universitet och Göteborgs universitet.

Bli ingenjör

På Chalmers tekniska högskola finns det exempelvis lediga platser på elektroingenjörsprogrammet och kemiingenjörsprogrammet.

– Chalmers har lediga platser på fyra program. Vi har fem lediga platser på civilingenjörsprogrammet i kemikteknik. Resten är på högskoleingenjörsprogram: Tio platser kvar på dataingenjörsprogrammet, 16 platser kvar på elektroingenjörsprogrammet och 7 platser var på kemiprogrammet, berättar Monika Tykeson som är chef vid antagningsenheten vid Chalmers.

Hur gör man om man är behörig och vill söka?

– Då kan man söka via www.studera.nu. Det går fortfarande bra och det är först till kvarn som gäller. Vi har haft sökande som har sökt sent och dem har vi antagit. Så söker man nu och uppfyller kraven kan man nog vara ganska säker på att få plats. Vi gör antagning högst i två veckor till, sedan är det stopp. Då har vi kommit för långt i undervisningen.

”En trend”

Högskoleingenjörsutbildningarna har generellt sett tidigare haft flest lediga platser, berättar Erika Finnerman vid Verket för högskoleservice för aftonbladet.se.

– Det har varit en trend. Kanske har man erbjudit så pass många platser att tillgången har varit större än efterfrågan, säger Erika Finnerman vid Verket för högskoleservice till aftonbladet.se.

Vilka utbildningar brukar generellt sett inte ha restplatser?

– Sjuksköterskeprogram, socionomprogram, läkarutbildning, psykolog- och veterinärutbildningar brukar inte ha restplatser.

Erika Finnerman berättar att det kan finnas platser kvar på lärarprogram.

– Men då är det de lite mer annorlunda varianterna. Väljer man språk så är det ofta få platser.

Men alla vill ju inte läsa program. Kanske vill man bara fördjupa sig i ett ämne, eller komplettera sin utbildning, och då är fristående kurser ett alternativ.

– Där finns det mycket att välja på. Lediga platser beror dock på val av ämne och studieort. Vill man läsa företagsekonomi i Stockholm eller Uppsala kan det vara svårt.