Skolmassakern i Finland

Elva döda i skottdramat

NYHETER

Elev sköt vilt på yrkesskolan i Kauhajoki

Tio personer har dödats i ett skottdrama på en yrkesskola i Kauhajoki i Finland.

Den misstänkte gärningsmannen ska även ha skjutit sig själv, rapporterar finska medier.

– Läget är allvarligt. Det är ett grovt vapen som används och det smäller högt här, sa räddningschefen Ahti Yli-Mannila till Iltalehti tidigare i dag.

Elva personer, inklusive gärningsmannen själv, har mist livet i skolmassakern i Kauhajoki, uppgav polisen på en av tisdagens många presskonferenser. Polisen tror att samtliga är elever, rapporterar FNB. Ytterligare två personer ska ha skadats. Flera av offren i skottdramat har förts till sjukhuset i Seinäjoki.

20-årig elev

Enligt uppgifter sattes skolan i brand i samband med skottlossningen. Ett vittne som stod cirka hundra meter från platsen hörde minst åtta skott och kunde se rök stiga från skolbyggnaden, uppger Iltasanomats nätupplaga.

Skottdramat inleddes vid klockan 11 på förmiddagen. Det finns uppgifter om att gärningsmannen som var elev på skolan ska ha haft på sig en rånarluva och bar på en stor väska när han anlände till skolan.

Skjuten

Gärningsmannen, som identifierats som Matti Juhani Saari, rapporterades vara gripen vid 11.30-tiden. Detta efter att han skjutit sig själv i huvudet.

Han transporterades till Tammerfors universitetssjukhus och avled senare på eftermiddagen till följd av sina skador.

Psykologhjälp

Polisen evakuerade under förmiddagen eleverna som erbjuds psykologisk hjälp på hälsostationen i Kauhajoki, rapporterar Yle.

Alavus polisdistrikt skickade under förmiddagen patruller till platsen för att förstärka insatsen vid skolan som är belägen i staden Kauhajoki i södra Österbotten.

Enligt statsminister Matti Vanhanen arrangerade man krisgrupper i flera kommuner eftersom eleverna kommer från flera olika håll i landet.

"Oerhört sorgligt"

Vanhanen framförde samtidigt regeringens djupaste deltagande med de personer som drabbades av skolskjutningen.

Omsorgsminister Paula Risikko beskriver händelsen som "oerhört tragisk". Hon reste själv till Kauhajoki på tisdagseftermiddagen.

Beredskapschef Jouko Söder vid social- och hälsovårdsministeriet säger till aftonbladet.se att stämningen är tryckt i såväl land som regering.

– Vi är väldigt ledsna, det som hänt är oerhört sorgligt, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Tipsa | Aftonbladet
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Skolmassakern i Finland

ÄMNEN I ARTIKELN

Skolmassakern i Finland

Finland

Brott