”Persson tänkte bara på sitt torp”

Av: Jens Kärrman

Publicerad:
Uppdaterad:

Pär Nuder sågar sin chef i nya boken

Göran Persson försummade statsministerjobbet – i jakten på drömgården.

Flera timmar varje dag letade han hus på nätet.

– Kroppen var i Rosenbad, men huvudet var i Sörmland, skriver förre finansministern Pär Nuder i en ny bok.

I sina memoarer ”Stolt men inte nöjd”, som Aftonbladet läst, är den förre finansministern Pär Nuder mycket kritisk mot sin förre chef Göran Persson.

Och då i synnerhet mot hans sista år vid makten.

Å ena sidan blev Göran Persson allt mer otålig, bytte ut ministrar på löpande band och krävde orealistiskt snabba resultat.

Samtidigt hade Persson själv tankarna på annat håll:

”Varje gång jag sökte upp Göran Persson på Rosenbad för att dryfta ett politiskt problem ville han mest prata om sitt husprojekt. Jag visste hur viktigt detta var för honom. Han tillbringade timmar framför datorn och surfade runt på mäklarsidorna.”

Sprickan växte

Pär Nuder menar att husletandet tog för mycket tid och energi.

”Men Göran Perssons lycka blev inte direkt partiets lycka...Husbygget ockuperade hans tankar. Det var inte en statsministers välbehövliga andningshål, hans lilla vid-sidan-om-projekt. Det var Projektet”, skriver Nuder.

Pär Nuder var Göran Perssons närmaste man i åtta år. De var så tajta att Nuder hjälpte Persson att klä sig, när han skadat nyckelbenet.

Men när Pär Nuder blev finansminister 2004 började samarbetet knaka i fogarna. Startskottet var Pär Nuders beskrivning av 40-talisterna som ett köttberg, vilket fick Persson att gå i taket.

Duons möten blev med tiden allt mer spända.

Fick utskällning

På ett regeringssammanträde våren 2005 skällde Persson ut Nuder inför de andra ministrarna. När Pär Nuder reste sig för att gå fräste Persson:

– Om du går nu så kommer du inte tillbaka.

Efteråt gav Pär Nuder igen i enrum.

– Jag har ställt upp för dig i vått och torrt! Jag har slängt mig framför tåget för din skull! Jag har tagit så mycket skit för dig! Och så gör du så här mot mig – förödmjukar mig inför hela regeringen. Fy fan!

Efter det blev deras relation aldrig densamma.

”Till slut hade även jag drabbats av HSB – Han Som Bestämmer”, konstaterar

Nuder.

Publicerad: