Statsministerns låtval – och expertens betyg

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets Markus Larsson sätter plus

1 av 4
Uggla.

Vad låtarna säger om Reinfeldts person:

”Big in Japan”

(Alphaville)

Reinfeldts sentimentala lumparminne. Alphavilles axelvaddshit från 1984 spelades flitigt i de senapsgula kasernerna under hans tjänstgöring på Jägarskolan i Kiruna. I intervjun märks det verkligen att statsministern väljer med inlevelse och hjärta här. Och låten har åldrats förvånande bra.

”Varning på stan/Centrumhets/Mitt liv”

(Magnus Uggla)

Låtvalen är knappast förvånande. Magnus Uggla är ju Sveriges främsta ambassadör för banal moderatpop. Ja, vid sidan av Tomas Ledin förstås. Fredrik Reinfeldt ska dock ha en liten eloge för att han lyfter fram Ugglas tidiga år – och inte nåt som nationalnarren släppt efter hiskeliga ”Rumpnissar” från 1986.

”Don’t you (forget about me)”

(Simple Minds)

Ännu en 80-talshit. Men här skulle det ha behövts en riktig överraskning – och inte en låt som bekräftar alla fördomar om folk som gillar Da Buzz utan att skämmas. Ytligt och förutsägbart.

”Slipping through my fingers”

(ABBA)

Reinfeldt kunde givetvis ha dragit fram ett betydligt mer uttjatat ABBA-nummer, som ”Dancing queen”. Men här verkar han vara tillräckligt insatt och engagerad för att orka skrapa lite mer under ytan. Men att ABBA-musikalerna på scen och film tycks drabba honom lika hårt som originalet är, åtminstone för mig, helt obegripligt.

Vad låtarna säger om Reinfeldts person:

Att han aldrig har brytt sig om musik på allvar. Pop är bara ett nostalgiskt bakgrundsljud för statsministern. Som han ibland använder när han studsar omkring hemma i vardagsrummet tillsammans med sin fru.

Det är ganska talande att Magnus Ugglas ”Mitt liv” tidigt blev en av Reinfeldts absoluta favoriter. Låten innehåller följande textrader:

”Jag är helt kulturbefriad, jag är utan identitet.”

Publicerad: