Ljuset släcktes på Kungliga slottet

Global manifestation för klimatet under en timme på lördagkvällen

Fasadbeslysningen på Kungliga slottet släcktes som majestätet utlovat ner 20.00 på lördagskvällen.
Fasadbeslysningen på Kungliga slottet släcktes som majestätet utlovat ner 20.00 på lördagskvällen.

Kungen höll sitt löfte.

Klockan 20 släcktes fasadbelysningen på Stockholms slott under en timme när den globala aktionen Earth Hour nådde Sverige.

Den globala nedsläckningsaktionen fortsätter nu vidare västerut – sammanlagt beräknas 30 miljoner människor deltaga världen över.

Före och efter Förra året släckte man ner delar av centrala Sydney, bland annat det världsberömda operahuset till vänster i bilden.
Före och efter Förra året släckte man ner delar av centrala Sydney, bland annat det världsberömda operahuset till vänster i bilden.

Manifestationen Earth Hour startade i Sydney förra året då man släckte ner delar av stan. I år har Earth Hour spridit sig världen över och som en global rörelse släcker miljontals människor i kväll mellan åtta och nio sina lampor.

Symbolhandling

– Earth Hour är en kraftfull symbolhandling som visar att vi kan åstadkomma stora förändringar genom relativt små gemensamma medel. WWF uppmanar alla att göra en insats och släcka ner en timme på lördag, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på WWF i Sverige som ligger bakom aktionen.

Syftet är framför allt att väcka uppmärksamhet på de globala klimatförändringarna, men också att spara el. Förra året minskades Sydneys elförbrukning med tio procent under aktionen.

Stort intresse

På Earth Hours hemsida har än så länge 380 städer runtom i världen deklarerat att de stödjer Earth Hour och därför kommer släcka ner delar av staden. I Danmark har flera städer, som Köpenhamn, Aalborg och Odense anmält sig. I Sverige hade Örebro deklararat att man skulle släcka ner delar av kommunens lokaler. Här har inte WWF marknadsfört Earth Hour särskilt mycket.

– Men mängder av privatpersoner har hört av sig, säger Marie von Zeipel till aftonbladet.se.

Sug efter samhörighet

En som engagerade sig är kungen. Hovet mörklade under kvällen fasader, trappor och valv på Stockholms slott, Drottningholms slott och Ulriksdals slott där WWF har sina lokaler för att visa sitt stöd för manifestationen.

– Jag tror folk känner att det är roligt att göra något samtidigt. Man känner gemensamhet och samhörighet med andra människor runt om på jorden och det finns ett sug efter det, säger Marie von Zeipel.

Bli Aftonbladets världsreporter
Publisert: