Erbjuder plan för vapenvila

Foto: AFP
Presidenterna Hosni Mubarak och Nicolas Sarkozy fotograferde under dagen i Sharm el-Sheikh, Egypten.
NYHETER

Efter överläggningar mellan presidenterna Hosni Mubarak och Nicolas Sarkozy i Sharm el-Sheikh presenterade Egypten och Frankrike på tisdagskvällen en vapenvileplan för Gazakriget.

Dödssiffran i Gaza stiger för varje dag. Hittills har minst 660 palestinier dödats och omkring 2950 skadats.

Planen bygger på att Mubarak övertygar Israels premiärminister Ehud Olmert om att gränsen Egypten–Gaza, där palestinier bedriver smuggling av bland annat vapen, kan hållas hermetiskt tillsluten.

– Olmert sade då till Sarkozy: Om Mubarak gör det kommer jag omedelbart att tillkännage eldupphör och i princip en reträtt, men jag vill inleda samtal med Egypten om (gränsområdet) Philadelphi-korridoren, berättar en anonym Sarkozy-medarbetare för Reuters.

Problemet är att planen går stick i stäv med ett av palestinska Hamas grundkrav, att Gazas gränser ska vara öppna. Det är dessutom svårt för medlande världsledare att överhuvudtaget diskutera med den terrorstämplade islamistiska rörelsen som styr Gaza.

Parallellt pågick på tisdagen i stället samtal med Hamas på lägre nivå i Kairo. Egyptens Israelansvarige Umar Sulayman träffade bakom stängda dörrar Imad al-Alami och Mohammad Nasr från Hamas exilledning i Syrien, men hur samtalen gick är oklart.

TT