Experten: ”Nu är det slutlekt”

avPär Karlsson

Stefan Andersson förklarar Israels markoffensiv och vad som kommer att hända nu.

Stefan Andersson.

Varför inleder Israel en markoffensiv nu?

– Nu är det slutlekt. Israelerna är ute efter att sätta stopp för Hamas raketattacker. Man vill gå in och förstöra raketerna, ramperna de skjuts i från och personerna som avfyrar dem. Via bombningarna har Israel väldigt tydligt visat att de prioriterade målen den här gången inte är infrastruktur och vattenförsörjning utan Hamas militära ledare.

Kommer invasionen som en chock?

– Det har funnits flera indikationer de senaste dygnen som pekat mot en markoffensiv. Det har varit tydligt under dagen (läs: i går) då israeliska markförband genomfört övningar i bebyggelse. Via precisa bombningar har man velat slå ut Hamas militära ledning och därigenom försvåra deras planering och skapa osäkerhet hos gerillans soldater.

Vad kommer hända nu?

– Jag tror att det här är en välplanerad operation. Men det blir extremt svårt för israelerna eftersom det bor så mycket människor i området. De kommer möta en gerillarörelse som är väl beväpnad och välorganiserad. Till skillnad från en vanlig armé finns ingen ledare att tala med och du vet inte vart deras soldater finns och vad de gör. Det är för tidigt att sia om hur stor invasionen kommer bli men Israel tar en stor risk och kommer möta motstånd.